Voor het eerst in vier jaar was er weer een 'Urk in Wintersferen'.
Volledig scherm
Voor het eerst in vier jaar was er weer een 'Urk in Wintersferen'. © Foto Freddy Schinkel

Van ratten tot woningnood: Urker winterfeest speelt met ‘7 plagen’ die het dorp teisterden

Vier jaar geleden stond Urk in Wintersferen al in de steigers toen het werd afgelast door de Urker Kotter-ramp. Vanwege corona is het festijn met het thema ‘de 7 Urker plagen’ nog tweemaal uitgesteld. Dit weekend konden de Urkers eindelijk laten zien hoe ze zich staande hielden tegen ratten, spinnen, droogte en duisternis.

 1. Provincies gaan wolvenschade aan waakhonden vergoeden, ook vergoeding voor aanval goudjakhals

  Provincies gaan wolvenscha­de aan waakhonden vergoeden, ook vergoeding voor aanval goudjak­hals

  Veehouders kunnen vanaf deze maand een vergoeding krijgen voor een kuddebeschermingshond die door een wolf wordt gedood of verwond. Tot nu toe viel deze schade buiten de regeling die provincies sinds 2019 hanteren voor het vergoeden van wolvenschade. BIJ12, de organisatie die onder meer wolvenschade voor de provincies afhandelt, heeft de richtlijnen voor de schadevergoeding enigszins versoepeld in afwachting van het nieuwe Interprovinciaal Wolvenplan dat in de maak is.
 2. Raddraaiers op Urk opvallend jong: ‘We willen niet meer dat zo’n kleine groep zulke ellende veroorzaakt’
  PREMIUM

  Raddraai­ers op Urk opvallend jong: ‘We willen niet meer dat zo’n kleine groep zulke ellende veroor­zaakt’

  Het waren opvallend jonge raddraaiers die zaterdagavond tekeer gingen bij de beruchte rotonde aan De Akkers op Urk. Volgens de gemeente ging het voornamelijk om 13- en 14-jarigen. Burgemeester Cees van den Bos zag de ongeregeldheden niet aankomen: ,,Er was geen enkele aanleiding: op Urk was geen Kick Out Zwarte Piet, er waren geen coronamaatregelen en tóch gaan rellen.’’