Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP XTRA

Verdachte over moordplan op vrouw uit Lelystad: ‘Ik werd bedreigd door motorbende’

Beraamden een oom en een neef een moord op een vrouw in Lelystad of werd een van hen achterna gezeten en bedreigd door een motorbende? Dat moet in februari duidelijk worden in de strafzaak tegen de heren.

Tot die tijd blijven de twee verdachten vastzitten, bleek dinsdag op een pro-formazitting in de rechtbank in Lelystad. De 44-jarige Elias M. uit Lelystad zou samen met zijn 21-jarige neef Faisal M. uit Amsterdam de moord op zijn ex-vriendin hebben voorbereid. Hij kocht een vuurwapen, zou een prijs op haar hoofd hebben gezet, stalkte haar en plaatste naaktfoto’s op sekssites. Ook schafte hij bakens aan waarmee je een auto kunt volgen, zo meent het Openbaar Ministerie. Zijn neefje plaatste camera’s bij het huis van het vermeende slachtoffer, om in de gaten te houden met wie ze allemaal afsprak. De officier van justitie is er van overtuigd dat met de aanhouding van beide heren een moord is voorkomen.

Klemgereden

Volgens raadsvrouw Christine Lucardie ligt het anders. Haar cliënt Elias werd bedreigd door een motorbende. Hij was al eens klemgereden. Dus kocht hij voor zijn eigen bescherming een vuurwapen. Die bedreigingen komen ook naar voren in tapgesprekken. Hij poogde meerdere keren aangifte te doen, ,,Maar duidelijk was dat hij van de politie geen bescherming hoefde te verwachten.’' De advocaat vroeg het OM eerder dit uit te zoeken. Vervolgens vroegen agenten een lid van een motorbende of hij Elias bedreigd heeft. ,,Natuurlijk is het antwoord dan ontkennend’', aldus de raadsvrouw.

Beide verdachten zijn inmiddels in het Pieter Baan Centrum onderzocht. Deskundigen adviseren voor Elias tbs met dwangverpleging. De verdachte is het oneens met die conclusie. Hij zegt dat er onvoldoende onderzoek is gedaan. De advocaten van Elias en Faisal vroegen de rechtbank hun cliënten vrij te laten, maar de rechtbank wees dat verzoek af. Op 11 en 12 februari wordt de zaak inhoudelijk behandeld. De heren blijven tot die tijd vastzitten.

  1. Mensen die vuurwerkgooier Bert van H. uit Urk onderdak bieden riskeren celstraf van halfjaar of dikke geldboete

    Mensen die vuurwerk­gooi­er Bert van H. uit Urk onderdak bieden riskeren celstraf van halfjaar of dikke geldboete

    Mensen die de voortvluchtige Urker Bert van H. onderdak bieden tijdens zijn vlucht voor de politie zijn ook strafbaar. Dat benadrukt de politie, omdat zij vermoeden dat er mensen zijn die Van H. helpen zich te verschuilen. ,,Iemand moet weten waar hij is.” Mensen die voortvluchtige verdachten helpen zich te verstoppen, riskeren een gevangenisstraf van maximaal zes maanden of een flinke geldboete. Maar het OM zegt dit soort ‘helpers’ lang niet altijd te vervolgen.