Volledig scherm
© ANP XTRA

Verdachte steekpartijen Lelystad voor onderzoek naar PBC

De 19-jarige verdachte van twee steekincidenten in maart en mei in Lelystad gaat naar het Pieter Baan Centrum voor onderzoek. Dat meldde de rechtbank in Lelystad woensdag.

De 19-jarige Z.E. uit Lelystad zit vast op verdenking van een poging doodslag op 31 mei dit jaar. Het slachtoffer kreeg een mes in de rug. Op 31 maart viel E. volgens het Openbaar Ministerie ook al iemand aan met een mes. Het slachtoffer werd in de rug en bovenbeen gestoken. In beide gevallen gaat het om een poging doodslag, zo meldde de officier van justitie op de zitting. 

Weigert

Daarnaast sloeg hij op 15 februari een slachtoffer neer in zijn woonplaats en bedreigde hij eind vorig jaar een vierde slachtoffer, voegde de officier toe. Er zijn zorgen over de geestestoestand van E. die vastzit. Hij zou aanvankelijk meewerken aan onderzoek maar weigerde alsnog. De officier noemde de situatie zorgwekkend. De onderzoeksrechter gelastte al de opname van E. in het Pieter Baan Centrum. Vanwege de wachttijd daar is het er nog niet van gekomen. Tot het zo ver is, blijft hij vastzitten.

Op 15 november volgt een nieuwe pro-formazitting in de strafzaak. Een datum waarop de strafzaak inhoudelijk wordt behandeld, is er nog niet.