Volledig scherm
Aardwarmte wordt nu al veel toegepast voor de verwarming van kassen, onder meer in Luttelgeest bij paprikateler Hoogweg. © Foto Freddy Schinkel

Vermillion mag in Noordoostpolder op zoek naar aardwarmte

Energiebedrijf Vermillion mag langs de noordrand van de gemeente Noordoostpolder middels proefboringen op zoek gaan naar bronnen voor aardwarmte. Burgemeester en wethouders zijn akkoord gegaan met een advies hierover, dat samen met de provincie en het waterschap is opgesteld.

De ‘opsporingsboringen’ maken deel uit van een zoektocht die zich voor het overgrote deel afspeelt in het zuidwestelijk deel van de provincie Friesland.

Noordoostpolder gaat akkoord met de boringen omdat het gebruik van aardwarmte bijdraagt aan de energietransitie, de omschakeling naar duurzame energiebronnen. De gemeente heeft wel aanvullende voorwaarden gesteld omdat ze niet geconfronteerd wil worden met permanente bovengrondse boorlocaties op plekken waar die niet passen.

Aardbevingen

Ook wil de gemeente dat er rekening wordt gehouden met het risico van aardbevingen, eventuele archeologische waarden, veiligheid en de kwaliteit van het grondwater in het gebied.

Overigens is de verwachting dat bij succesvolle proefboringen permanente winningslocaties komen bij Sloten en Lemmer en niet in de Noordoostpolder.