Volledig scherm
Harald Bouman op Schokland, 2018. © Foto Freddy Schinkel

Wat leert urenlang debat over opgestapte burgemeester Noordoostpolder? ‘Luisteren was niet zijn sterkste punt’

Wat weten we na een urenlang debat over het ontslag van burgemeester Harald Bouman van Noordoostpolder? Hij klaagde over de cultuur binnen de gemeente, maar kwam nooit met een verbeterplan. En: ‘luisteren was niet zijn sterkste punt’.  

Bijna zes uur sprak de raad gemeenteraad van Noordoostpolder maandag over het onverwachte ontslag van Bouman. Deels in beslotenheid. Bij het onderwerp grensoverschrijdend gedrag moesten pers en publiek de raadszaal verlaten en kwam er een bewaker voor de deur te staan. Toen het over het verschil van inzicht over de wijze van besturen ging, was iedereen weer welkom. Wat zijn we wijzer geworden? 

1. Bouman had moeite met de cultuur binnen de gemeente. 

 Volgens wethouder Marian Uitdewilligen maakte hij opmerkingen over de ‘ambtenaren- en wethouderscultuur’ op het gemeentehuis. Maar hij maakte dat nooit concreet. ,,Hij was kritisch op anderen, maar ook op ons. Het klinkt misschien raar, maar hij heeft nooit inhoudelijk aangegeven wat er precies mis is met deze organisatie.’’ De wethouders hebben meerdere keren met Bouman gepraat, zonder resultaat. Vorige week hield hij plotseling de eer aan zichzelf en nam ontslag. In een verklaring sprak hij over een ‘te groot verschil van inzicht’ met zijn ‘directe werkomgeving’. Uitdewilligen: ,,Van ons had dat niet gehoeven.’’   

 Volgens CDA-fractievoorzitter Johan Goos had Bouman ‘vanaf dag een overal een mening over'. ,,Luisteren is niet zijn sterkste punt, dáár is het fout gegaan.’’ Bouman had eerst achterover moeten leunen, ‘de geur van de polder opsnuiven’, vindt Goos. ,,Dat hebben wij gemist’’. 

2. Het geroezemoes over grensoverschrijdend gedrag neemt toe.

Waarom geen openheid als er niks aan de hand is? Bouman neemt afstand van berichten over grensoverschrijdend gedrag, het college blijft er vaag over. Er ligt inmiddels een geheime memo van het college over dit onderwerp, die maandag achter gesloten deuren werd besproken. ‘De berichtgeving over meldingen van grensoverschrijdend gedrag’, daar ging het formeel over - een zorgvuldig gekozen zin. ,,Wij leggen verantwoording af (...), voor zover wij dat in openbaarheid kunnen doen. Niet reageren op speculaties is ongelooflijk lastig’’, zei Uitdewilligen. Na het debat nam een meerderheid van de raad een motie aan met als strekking om niets te zeggen over deze zaak. ‘Omdat het informatie betreft die over personen gaat’. ,,Er zijn situaties die zó gevoelig zijn dat het niet integer is’’, zei Hylke Hekkenberg (GroenLinks) over het openbaar maken van de memo. 

3. De gemeente wil herhaling voorkomen.  

Het is geen visitekaartje als een burgemeester binnen een jaar alweer vertrekt, zei Goos. Jasper van Os (VVD): ,,Deze zaak kent alleen maar verliezers.’’ De politiek wil dat er een onderzoek komt naar het opstappen van Bouman en zal dat meegeven aan Commissaris van de Koning Leen Verbeek, die dinsdagavond met de fractievoorzitters in gesprek gaat. Dan wordt tevens de naam bekend gemaakt van de waarnemend burgemeester. Uitdewilligen hoopt op iemand met een 'frisse blik’ die ‘lessen voor de polder’ uit deze kwestie haalt.