Windturbines in Flevoland. Hebben die straks allemaal een zwarte wiek om vogelslachtingen te voorkomen? De provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland doen mee aan een proef om dat te onderzoeken.
Volledig scherm
PREMIUM
Windturbines in Flevoland. Hebben die straks allemaal een zwarte wiek om vogelslachtingen te voorkomen? De provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland doen mee aan een proef om dat te onderzoeken. © Foto Freddy Schinkel/Beeldbewerking De Stentor

Windmolens met simpel foefje ontzien vogels: ‘Het is een simpel idee’

Overijssel, Gelderland en Flevoland doen mee aan een onderzoek naar zwarte wieken bij windturbines. Draaiende wieken vallen hierdoor meer op en dat moet vogelslachtingen voorkomen. Mooi voor vogels, maar omwonenden vrezen juist extra overlast.

  1. Jan (60) stopt bijna al zijn geld in eigen windmolen: ‘Het wordt economisch een heel interessant ding’
    PREMIUM

    Jan (60) stopt bijna al zijn geld in eigen windmolen: ‘Het wordt economisch een heel interes­sant ding’

    Dagen aaneen zit Jan Graafland te tekenen en te rekenen aan zijn keukentafel in Apeldoorn. De techneut ontwikkelt zijn eigen windmolen – de Ventus Valeo – en zet daarvoor al drie jaar alles opzij. Privé knoopt hij met zijn vrouw al tijden de eindjes aan elkaar. ,,We houden ons hoofd net boven water.’’ Binnenkort moet het eerste exemplaar gaan draaien, in een polder in de Zaanstreek.