Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Zaak over zwendel fitnessapparatuur in Lelystad aangehouden na wraking

De 36-jarige Ali I. uit Lelystad, die hoofdverdachte is in de zaak waar voor tonnen aan fitnessapparatuur werd besteld zonder te betalen, heeft vanochtend de rechtbank gewraakt. Daardoor is zijn zaak, maar ook die van zijn twee medeverdachten, voor onbepaalde tijd aangehouden.

Volgens de officier van justitie hebben de drie voor 1,5 miljoen euro aan fitnessapparatuur, laptops en automaterialen besteld op naam van Habé Uitzendbureau uit Lelystad. Daar werd nooit een cent voor betaald. Drie verdachten stonden maandag terecht in de Lelystadse rechtbank, maar er werd vooral verwezen naar een mysterieuze afwezige Fransman. Hoofdverdachte Ali I. besloot vanochtend de rechtbank te wraken, omdat die vooringenomen zou zijn. Daarmee is de rechtszaak voorlopig even van de baan. 

Het Openbaar Ministerie (OM) poogde de mysterieuze afwezige Fransman, een zekere Talaf K., eerder te traceren. Dat lukte niet want Talaf bestaat niet, denkt het OM. In maart 2017 kwam de politie na lang onderzoek in actie. Op tien locaties werden panden binnengevallen en I. en medeverdachten Pascal T. (48 uit Lelystad) en plaatsgenoot Yavuz K. (41) werden opgepakt.