Volledig scherm
Van links naar rechts: Kevin Magnussen, Romain Grosjean, Rich Energy-directeur William Storey en Haas-teambaas Guenther Steiner. © REUTERS

Aandeelhouders weten niets van einde F1-team Haas

Het Amerikaanse Formule 1-team Haas is zijn hoofdsponsor kwijt. Enkele dagen voor de Grote Prijs van Groot-Brittannië maakte Rich Energy via een korte verklaring op Twitter bekend dat de Britse energiedrankfabrikant het contract heeft beëindigd. Volgens Rich Energy zijn de “slechte resultaten” van Haas daar de voornaamste reden voor. Op de achtergrond zouden echter ook financiële problemen meespelen in de beslissing van het bedrijf om weer uit de Formule 1 te stappen.

De aandeelhouders van Rich Energy brachten uren later een verklaring uit waarin ze afstand namen van de eerdere tweet. Die zou door een bedrieger zijn opgesteld en zonder goedkeuring naar buiten gebracht. ,,Het moge duidelijk zijn dat deze persoon ons in grote verlegenheid heeft gebracht. We zijn bezig hem uit het bedrijf te werken. Rich Energy blijft gewoon hoofdsponsor van Haas F1 en gelooft in het team en de prestaties.”

Rich Energy on Twitter

Today @rich_energy terminated our contract with @HaasF1Team for poor performance. We aim to beat @redbullracing & being behind @WilliamsRacing in Austria is unacceptable. The politics and PC attitude in @F1 is also inhibiting our business. We wish the team well #F1 #richenergy

Topman William Storey van Rich Energy riep begin dit jaar nog brutaal dat hij met Haas de aanval wilde openen op Red Bull, de renstal van Max Verstappen en op zakelijk gebied een concurrent van zijn bedrijf. “Ik bewonder Red Bull, ze doen goede zaken, maar we voelen dat wij een beter merk hebben”, zei Storey destijds. “Nu we tegen ze gaan racen in de Formule 1, kunnen we echt gaan groeien.”

Beluister hieronder de F1-podcast Pitstop

De tweet die de vermeende bedrieger verstuurde, loog er niet om. “We willen Red Bull verslaan, maar in Oostenrijk zaten we achter Williams en dat is onacceptabel. Al het politieke gedoe in de Formule 1 doet onze zaken ook geen goed. We wensen het team succes.”

Teambaas Günther Steiner van Haas, dat vooralsnog tegenvallend presteert, hield het bij een korte reactie. “Rich Energy is momenteel de titelsponsor van ons team. Ik kan verder niet reageren op de contractuele afspraken tussen beide partijen, omdat die vertrouwelijk zijn.”