Volledig scherm
© BSR Agency

‘Als je niet de snelste bent, moet je punten verzamelen’

Na een derde en een vierde plaats in Australië en Bahrein pakte Max Verstappen in China opnieuw een degelijke vierde plaats en zo bleef hij derde in de WK-stand. ,,Het resultaat is oké. Niks speciaals, maar we hebben tenminste weer goede zaken gedaan voor het kampioenschap.”

Door Arjan Schouten

Nee, het tempo om mee te doen voor de zege had Max Verstappen in Sjanghai niet. Ook het podium bleek net te hoog gegrepen, gaf hij meteen na zijn vijfde Grote Prijs van China toe. ,,Maar als je niet de snelste bent, is het zaak dat je wel de punten verzamelt. En dat heb ik gedaan”, zo vertelde Max Verstappen na zijn vierde plaats.

Gestart van plaats vijf, snoepte hij Charles Leclerc een positie af. Mercedes was veel te rap, maar Ferrari werd door Red Bull onder druk gezet met een twee stop-strategie. De Italianen reageerden steeds met Sebastian Vettel en zo was Leclerc het haasje. ,,Ik had vooraf helemaal nooit verwacht dat ik hier met Mercedes zou vechten. We zaten hier met Ferrari in het gevecht’’, aldus Verstappen, die één keer in een directe confrontatie kwam met Vettel op de harde banden. In de haarspeldbocht vlak voor start-finish leek Verstappen even binnendoor te schieten, maar bij het uitkomen van de bocht kruiste Vettel weer over hem heen. Een close gevecht, maar ook een fair gevecht, zo meenden de Duitser en de Nederlander. Verstappen: ,,Dat gevecht was oké. Ik probeerde hem eruit te remmen, de banden waren nog koud. Bij de exit maakte hij het nog vrij close, maar ik had precies hetzelfde gedaan. Het was goed zo. Hij had me sowieso wel weer ingehaald, hoor. Ik was gewoon niet snel genoeg.”

Zo bleek P4 het hoogst haalbare, een kleine halve minuut achter Mercedes, tussen de Ferrari’s. Niet wereldschokkend, meende Verstappen, maar gewoon degelijk. ,,Prima punten weer. Het resultaat is oké. Niks speciaals, maar we hebben tenminste weer goede zaken gedaan voor het kampioenschap. Dat is momenteel het belangrijkste.”

Volledig scherm
© REUTERS

Met een nieuwe motor van Honda in de Red Bull had de opening van het seizoen ook veel slechter uit kunnen pakken. Nu staat hij achter beide Mercedessen nog altijd derde in het kampioenschap met 39 punten, twee punten voor Vettel. ,,We hebben nu het tempo niet, maar door het seizoen heen kan er nog veel veranderen,” zo hield Verstappen hoop. ,,In deze fase van het seizoen moeten we dus vooral zorgen dat we geen punten verliezen door domme fouten, crashes, of uitvalbeurten.”

Bekijk hier de samenvatting:

  1. Mercedes presenteert op Valentijnsdag nieuwe bolide

    Mercedes presen­teert op Valentijns­dag nieuwe bolide

    Mercedes onthult op Valentijnsdag de bolide waarmee Lewis Hamilton en Valtteri Bottas komend seizoen weer op jacht gaan naar de wereldtitel in de Formule 1. De Duitse renstal, die al jaren de koningsklasse van de autosport domineert, maakte bekend dat de presentatie op 14 februari wordt gehouden. "We zeggen niet dat je je plannen voor Valentijnsdag moet cancelen, maar je zou het waarschijnlijk wel moeten doen...", schrijft Mercedes in een bericht op Twitter.