Volledig scherm
Pierre Gasly, Valtteri Bottas, Carlos Sainz Jr, Sebastian Vettel en George Russell tijdens de persconferentie. © AFP

‘Barcelona verliezen zal pijnlijk zijn, maar Zandvoort is ook heel tof’

Gaat de Spaanse Grand Prix eraan ten koste van een nieuwe race in Zandvoort? Het is hét gesprek, vandaag in de paddock in Barcelona. ,,Het zou doodzonde zijn, maar in Zandvoort hoef je er niet bang voor te zijn dat er geen volk zit.‘’

Door Arjan Schouten

Geen Fernando Alonso meer. Geen topcoureur die meedoet om een kampioenschap. Geen tv-registratie op het open net. Geen geld. En dus is het nog maar de vraag of de Spaanse Grand Prix in Catalonië toekomst heeft. Niemand die het officieel wil bevestigen, maar meer en meer lijkt een race in Zandvoort de vervanger te zijn van de GP nabij Barcelona. ,,En dat zou doodzonde zijn”, meent lokale favoriet Carlos Sainz, die echter hoop houdt. ,,Volgens mijn informatie zijn de onderhandelingen nog altijd gaande. Ik hoef niemand te vertellen hoeveel sporthistorie hier ligt. Hoe belangrijk deze race is geweest voor Formule 1. Dus ik hoop en verwacht dat alle betrokken instanties er alles aan doen om deze race te behouden voor de sport. Misschien niet voor volgend jaar, als dat nu te laat is. Maar dan tenminste voor de toekomst.”

Volledig scherm
Van Carlos Sainz en Sebastian Vettel hoeft de Europese GP niet zo nodig te verhuizen van Spanje naar Nederland. © AFP

Een logisch betoog uit de mond van de Spaanse coureur van McLaren. Maar ook hij beseft maar al te goed dat hij niet kan tippen aan de populariteit van Fernando Alonso, die na vorig seizoen afzwaaide. De interesse in zijn land loopt terug, terwijl Formule 1 in Nederland qua populariteit juist door het dak gaat. ,,Het zou een schok voor iedereen zijn om dit circuit van de kalender te zien verdwijnen. Maar tegelijkertijd… Zandvoort is ook wel heel tof’‘, zegt Red Bull-coureur Pierre Gasly dan ook, die bijval krijgt van wereldkampioenschapsleider Valtteri Bottas. ,,Spanje was altijd een grote race met heel veel volk. Maar ik heb in de Formule 3 geracet op Zandvoort en ook daar was het enorm druk. En met de populariteit van Max Verstappen denk ik niet dat we ons zorgen hoeven te maken over de belangstelling daar.”

,,Zandvoort zit in mijn top-5 van favoriete circuits”, zegt Williams-coureur George Russel. ,,Een heel karakteristiek baantje, met gravel uitloopstroken. En ik snap de discussies rondom veiligheid, maar laten we hopen dat ze die alsjeblieft behouden. Want dat typeert die baan juist zo.”

De enige naast Sainz die de eerste Europese GP van het jaar niet zo nodig hoeft te zien verhuizen van Spanje naar Nederland? Sebastian Vettel. Zo noemde hij Circuit de Catalunya een ‘heel fijne locatie’ om te komen. ,,Of we hier meer inhaalacties gaan zien dan in de laatste races? Sowieso meer actie hier dan als we naar Zandvoort verhuizen’’, zo meldde de Duitser van Ferrari, met een glimlach.

Beluister de vooruitblik op de GP van Spanje in onze podcast Pitstop.

Volledig scherm
Max Verstappen tijdens de testdagen eind februari op het Circuit de Barcelona-Catalunya. © BSR Agency