De avondrace in de woestijn van Bahrein heeft best wat te bieden
Track RecordBij elke race op de Formule 1-kalender neemt AD Sportwereld het circuit onder de loep, belichten we de prestaties van Max Verstappen en kijken we naar hoe het er vorig jaar ging. Vandaag deel 15 van 2020: het Sakhir Circuit in Bahrein. Verslaggever Rik Spekenbrink zet alles op een rij.
Cijfers en feiten
Het was Bernie Ecclestone die de Formule 1 in 2004 kennis liet maken met het begrip woestijnrace. Hij zag in het Midden-Oosten een gat in de markt voor de autosport en kreeg gelijk: waar in de loop der jaren traditionele circuits het water aan de lippen hadden, doen ze in Bahrein en de Emiraten niet moeilijk over het verlengen van contracten met de Formule 1. Ook al zijn de tribunes soms half leeg. De sport is een middel voor de oliestaten. Volgend jaar wordt ook Saoedi-Arabië toegevoegd aan de kalender.
En het moet gezegd: Bahrein heeft de racefans best wat te bieden. Zeker sinds de wedstrijd sinds 2014 in het donker wordt verreden. Behalve mooie plaatjes gebeurt er ook vaak wel wat op de door erkend circuitontwerper Hermann Tilke getekende baan. Die is 5,4 kilometer lang, telt 15 bochten en vraagt veel van de banden. Normaal gesproken is Bahrein de tweede of derde of race van het seizoen, corona gooide de kalender van 2020 op de schop.
Hoe presteerde Max er?
Matig, voor zijn doen. Van alle circuits waar Verstappen ten minste vijf keer van start ging, scoorde hij in Bahrein de minste punten: 20. Red Bull Racing heeft het de laatste jaren sowieso zwaar op het Sakhir Circuit. Sebastian Vettel won er in 2013 en 2014 nog wel, daarna waren het Mercedes (4 zeges) en Ferrari (2) die de lakens uitdeelden.
Alleen in 2016 en 2019 haalde Verstappen de finish in Bahrein. Drie keer viel hij uit met pech of schade. Zijn vervelendste herinnering dateert van 2018, toen het in de vrije training en kwalificatie al goed mis ging. In de race probeerde Verstappen - gestart vanuit het achterveld - snel de schade te herstellen, toen hij daarmee Lewis Hamilton toucheerde en met een lekke band en andere schade de strijd moest staken. Vorig jaar werd Verstappen vierde.
Wat gebeurde er vorig jaar?
Een hoop, eerlijk gezegd. De eerste zes ronden waren smullen, met felle duels tussen beide Ferrari’s en beide Mercedessen, tussen Carlos Sainz en Max Verstappen. Na die schermutselingen leek Sebastian Vettel de beste papieren te hebben om de race te winnen. Maar hij werd ingehaald, eerst door teamgenoot Charles Leclerc en vervolgens door Hamilton. In diens rug spinde Vettel, wat hem een podiumplek kostte.
Maar ook Leclerc kon Ferrari de zege niet brengen. ‘Er is iets vreemds met de motor’, riep de Monegask in rondje 48. Voordat zijn team in kaart had wat het probleem was, had Hamilton hem al te pakken. Valtteri Bottas passeerde ook, Leclerc haalde alleen het podium doordat de race achter de safety car finishte, nadat beide Renaults tegelijkertijd waren uitgevallen. Max Verstappen werd daardoor net vierde, maar erkende dat een podiumplek ook niet verdiend was geweest.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Op deze tijden komt Max Verstappen in actie bij de Grand Prix van Spanje
Als Max Verstappen later terugkijkt op zijn Formule 1-loopbaan zal er altijd een speciaal plekje zijn voor de GP van Spanje. Op het Circuit de Catalunya, nabij de Catalaanse hoofdstad Barcelona, won de wereldkampioen in 2016 zijn eerste Grand Prix. Zes jaar, 23 zeges, 63 podiumplaatsen en 146 later keert Verstappen er eind deze week weer terug. Voor race 147. -
met video's
Problemen voor Max Verstappen in tweede vrije training, George Russell zet toptijd neer
Na een tegenvallende eerste training kon Max Verstappen tijdens de tweede helemaal niets laten zien. De wereldkampioen miste in Miami het eerste half uur, omdat er aan zijn auto werd gesleuteld en toen hij de baan op kon, ontstonden er problemen met zijn remmen. George Russell zette in zijn Mercedes de snelste tijd neer. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUM
Track record Miami | Celebrity's, een neppe jachthaven en een rondje dat indruk maakt
Voorafgaand aan elke Grand Prix van dit seizoen staat AD Sportwereld stil bij de wetenswaardigheden van het circuit. Vandaag aflevering 5 van 2022: de GP van Miami. -
Podcast
Wolff: ‘Het gaat rondkomen met Lewis, hij is alleen nóg duurder geworden’
Teambaas Toto Wolff van Mercedes start over een paar dagen de onderhandelingen met Lewis Hamilton over een contract voor volgend jaar. De huidige verbintenis tussen de Duitse renstal en de Britse coureur, die zondag in Turkije zijn zevende wereldtitel binnenhaalde, loopt binnenkort af.
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Max Verstappen over GP in Miami: ‘Monaco is niet te vervangen’
Hij geniet in Miami. Is reuze benieuwd naar het circuit waar hij vandaag zijn eerste meters maakt. Maar in verhalen dat klassieke races in gevaar zijn vanwege deze nieuwe races, gelooft Verstappen niet zo. ,,Historie kost tijd, dat moet je opbouwen.” -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.