Max Verstappen.
Volledig scherm
Max Verstappen. © Getty Images

De grote vraag is: hoelang blijft Max geduldig?

ColumnFormule 1-verslaggever Arjan Schouten is benieuwd hoelang Max Verstappen geduldig blijft met de nieuwe Honda-motor. Een paar maanden? Een heel seizoen?

Door Arjan Schouten

Geduld. Aan niets zal Max Verstappen dit seizoen meer behoefte hebben. Dat hij op zijn 21ste wonderlijke dingen met een Formule 1-auto kan, weet de wereld na 81 races wel. Dat zijn honger naar succes niet te stillen is, ook. Net als dat hij geen moer geeft om tweede plaatsen en alleen voor de winst racet. Er mag echter niet simpelweg maar worden aangenomen dat de veelbesproken motorswitch van Renault naar Honda plotsklaps al zijn problemen op zal lossen. Dat hij vanaf de eerste GP in Melbourne 21 races lang nergens meer tegen de beperkingen van zijn materiaal zal aanlopen.

Luister hieronder naar de Grote Seizoensvoorbeschouwing van Pitstop. Je kan je ook abonneren op deze Formule 1-podcast via de bekende kanalen als Spotify, iTunes of Google Podcast.

Quote

Renault? Franse klootvio­len waren het, die hun zaakjes niet op orde hadden. Maar nu komt alles goed, dankzij de Japanners.

De opportunistische Max-fan is natuurlijk al volledig om, na alle mooie jubelverhalen over Honda. Renault? Franse klootviolen waren het, die hun zaakjes niet op orde hadden. Maar nu komt alles goed, dankzij de Japanners. De hoge piefen bij Red Bull Racing zeggen het toch, dus het zal wel waar zijn zeker? Helaas, zo simpel is de uiterst complexe wereld die Formule 1 heet niet.

Natuurlijk heeft Honda een schat aan ervaring, kan het bogen op een rijke historie in de Formule 1 en beschikt het over een enorme portemonnee. Maar zelfs dan mag nog niet worden verwacht dat de voorsprong die Mercedes en Ferrari toch onmiskenbaar hebben, zomaar even wordt ingehaald. Zo’n proces vergt naast geld en kennis vooral tijd. In het gunstigste geval toch al gauw een paar maanden, wat dit seizoen tot een overgangsjaar zou maken. Verstappen lijkt dat zelf gelukkig ook te beseffen, want in tegenstelling tot zijn bazen kijkt hij nu zelf wel uit om grote verwachtingen uit te spreken. Daarvoor is hij door Renault iets te vaak teleurgesteld.

Meest interessante vraag: hoelang blijft Verstappen zo geduldig? Hoelang geeft hij Honda? Zes maanden? Een heel seizoen? En wat als het niet lukt? Openlijk zijn boosheid uiten en ruziën zoals bij Renault, is echt geen optie meer. Daar houden Japanners niet zo van. Gevoelens tonen wordt in de Japanse cultuur bovendien gezien als teken van zwakte. Zo wordt 2019 voor Verstappen een proef in bekwaamheid, in en náást de auto.