Pierre Gasly, teambaas Christian Horner en Max Verstappen tijdens de F1 launch.
Volledig scherm
Pierre Gasly, teambaas Christian Horner en Max Verstappen tijdens de F1 launch. © Getty Images

Duizenden fans juichen de F1-coureurs toe in hartje Melbourne

BLOGOnze verslaggevers Arjan Schouten en Rik Spekenbrink volgen het Formule 1-circuit op de voet. In blogs melden ze wat hen verbaast in de wereld van pk’s en glitter en glamour.

Door Arjan Schouten

Een teamvoorstelling in aanloop naar de eerste Grand Prix van het jaar. Wonderbaarlijk eigenlijk dat de Formule 1 er zeventig seizoenen voor nodig had om zo’n volstrekt logisch fanevenement op poten te zetten. Want natuurlijk stond het vandaag aan het einde van een heerlijke zonnige middag stampvol op Federation Square in hartje Melbourne, waar alle twintig coureurs aan de Australische fans en de rest van de wereld werden voorgesteld door ex-coureur Mark Webber en presentatrice Jessica Yates, de Dione de Graaff van Australië.

Bij bijvoorbeeld de Tour de France al decennia lang niet meer dan volkomen normaal aan de vooravond van een Grand Départ, maar de Formule 1 moest blijkbaar eerst in Amerikaanse handen (Liberty) vallen om het volk ook eens op te zoeken met een gratis spektakel.

Duizenden fans verzamelen zich in Melbourne.
Volledig scherm
Duizenden fans verzamelen zich in Melbourne. © Getty Images

Toch al snel een paar duizend mensen stonden opgesteld op het centrale plein bij Flinders Street Station en langs de Yarra River, waarover de Formule 1-coureurs, teambazen en wat andere hoofdrolspelers aan kwamen varen met een rondvaartboot. Allemaal kregen ze een microfoon onder de neus om even te roepen hoe geweldig ze de massale opkomst vonden. ,,Fantastic, fantastic, fantastic’‘, riep de commerciële Liberty-topman Sean Bratches jubelend naar de menigte. ,,De fans het naar de zin maken, dat is wat wij willen bereiken als sport. Het grootste racespektakel van de wereld zijn.”

Luister hieronder naar de Grote F1 Seizoensvoorbeschouwing van Pitstop. Je kan je ook abonneren op de podcast via de bekende kanalen als Spotify, iTunes en Google Podcasts:

Daniel Ricciardo, de enige Australiër, was goed gemutst.
Volledig scherm
Daniel Ricciardo, de enige Australiër, was goed gemutst. © Getty Images

En bij dat spektakel hoort dus ook een presentatie, zo lijkt eindelijk het besef ingedaald. ,,Dit is de beste GP van de wereld en ik ben hartstikke trots dat wij dit voor het eerst mogen organiseren’‘, jubelde burgemeester van Melbourne Scally Capp, die maar wat graag verklapte voor wie ze zondag juicht. ,,Ozzie, Ozzie, Ozzie…‘’

De enige Australiër dus, op de grid. Daniel Ricciardo, de voormalige teammaat van Max Verstappen, nu overgestapt naar Renault. Niet zo gek dus dat de gele petjes van de Franse autofabrikant in de meerderheid waren op Federation Square. Net als al zijn collega’s kwam Ricciardo op het podium begeleid door de kakelverse F1-song van The Chemical Brothers, waarna een ovationeel applaus los barstte. ,,Het seizoen beginnen met een thuisrace was altijd al speciaal, maar dit is wel heel mooi met al dat volk hier’‘, stamelde de local hero, die zowaar wat overrompeld leek door de massale aanloop. ,,Dit is ook wel een beetje overweldigend’’, meende hij.

Stoomkanonnen, gelikte filmpjes, stampende beats en steeds die slogan ‘F1 starts here’. Wat Lewis Hamilton van dit ‘geweldige spektakel’ vond, wilde de een tikje overdreven enthousiaste F1-presentatrice Rosanna Tannant wel eens weten van de grootste ster die het circus rijk is. ,,Nou, het lijkt wel alsof jij meer onder de indruk bent dan ik”, grinnikte Hamilton terug in de microfoon.

Leuk hoor, al dat volk. En de coureurs, natuurlijk zwaaiden die netjes, krabbelden ze handtekeningen op petjes en posters, vertelden ze braaf dat ze de ontvangst prachtig vonden en maakten ze een selfie met iedereen op het volgepakte plein. Maar op de vraag naar welk moment een coureur het meest verlangt dit weekend in Australië, gaf Max Verstappen dan toch echt het meest eerlijke antwoord. ,,Naar zondagmiddag. Als de lichten uitgaan boven Albert Park. En we écht gaan beginnen.‘’

Max Verstappen.
Volledig scherm
Max Verstappen. © Getty Images
Valtteri Bottas en Lewis Hamilton.
Volledig scherm
Valtteri Bottas en Lewis Hamilton. © Getty Images
Sebastian Vettel en Charles Leclerc van Ferrari.
Volledig scherm
Sebastian Vettel en Charles Leclerc van Ferrari. © Getty Images
Het team van Toro Rosso.
Volledig scherm
Het team van Toro Rosso. © Getty Images
Kimi Raikkonen.
Volledig scherm
Kimi Raikkonen. © Getty Images
Daniel Ricciardo rijdt dit seizoen voor Renault.
Volledig scherm
Daniel Ricciardo rijdt dit seizoen voor Renault. © Getty Images
Kimi Raikkonen en Antonio Giovinazzi van Alfa Romeo Racing.
Volledig scherm
Kimi Raikkonen en Antonio Giovinazzi van Alfa Romeo Racing. © Getty Images
Robert Kubica.
Volledig scherm
Robert Kubica. © Getty Images
Er waren ook fans van Max aanwezig.
Volledig scherm
Er waren ook fans van Max aanwezig. © Getty Images