Volledig scherm
© BSR Agency

F1 herintroduceert punt voor snelste ronde

Komend seizoen kunnen de coureurs in de Formule 1 een extra punt binnenhalen tijdens de Grands Prix. De motorsportorganisatie FIA heeft de plannen goedgekeurd om een punt toe te kennen aan de coureur die de snelste ronde rijdt tijdens de race.

Er komt wel één voorwaarde aan het binnenhalen van dat punt: de coureur móet in de top-10 finishen. Op deze manier kunnen coureurs buiten de punten niet een pitstop maken om daarna de snelste ronde te rijden op nieuwe banden. 

De laatste keer dat er in de Formule 1 punten werden uitgedeeld voor het rijden van de snelste ronde was in 1959. In de geschiedenis van de F1 is het één keer voorgekomen dat deze punten cruciaal waren in de strijd om de wereldtitel: Mike Hawthorn veroverde de titel ten koste van Stirling Moss. In theorie zou de bloedstollende strijd in 2008 ook anders zijn uitgepakt. Dan zou Felipe Massa eerste zijn geworden in de WK-stand en niet Lewis Hamilton.

Afgelopen seizoen zou Bottas zeven extra punten hebben opgehaald met zijn snelste rondes. Max Verstappen was twee keer het snelst: in Monaco en Canada.

Het Formule 1-seizoen begint volgende week met de Grand Prix van Australië.

Luister hieronder naar de F1-podcast Pitstop met de Grote Seizoensvoorbeschouwing

  1. Mercedes presenteert op Valentijnsdag nieuwe bolide

    Mercedes presen­teert op Valentijns­dag nieuwe bolide

    Mercedes onthult op Valentijnsdag de bolide waarmee Lewis Hamilton en Valtteri Bottas komend seizoen weer op jacht gaan naar de wereldtitel in de Formule 1. De Duitse renstal, die al jaren de koningsklasse van de autosport domineert, maakte bekend dat de presentatie op 14 februari wordt gehouden. "We zeggen niet dat je je plannen voor Valentijnsdag moet cancelen, maar je zou het waarschijnlijk wel moeten doen...", schrijft Mercedes in een bericht op Twitter.