Volledig scherm
Lewis Hamilton viert zijn vierde wereldtitel. © Getty Images

'F1-kampioen Hamilton ontdook belasting voor privéjet'

Formule 1-kampioen Lewis Hamilton heeft volgens de Paradise Papers belasting ontdoken op zijn luxe privéjet van ruim 16,6 miljoen euro.

De coureur zou aan de belastingdienst hebben opgegeven dat hij het vliegtuig vooral voor zakelijke doeleinden gebruikt. Het Britse tv-programma Panorama zegt echter documenten te hebben ingezien waaruit blijkt dat de 32-jarige coureur van Mercedes ongeveer een derde van de tijd privévluchten maakte.

,,Als privégebruik van de jet wordt vermomd als zakelijk gebruik, dan is dat belastingontwijking'', aldus Rita De La Feria, hoogleraar belastingrecht aan de universiteit van Leeds, tegen de BBC. ,,Hij gebruikt het vliegtuig voor privézaken, zoals vakantie en het ontmoeten van vrienden. Daar zou je belasting voor moeten betalen.''

Het document van Paradise Papers (zie onder) laat zien Hamilton in 2013 3,3 miljoen pond heeft teruggekregen van de belasting nadat hij de jet had gekocht op het eiland Man.

Om de regels te omzeilen registreerden de zaakwaarnemers van Hamilton een btw-geregistreerd leasebedrijf op het eiland Man. 

De Paradise Papers zijn miljoenen e-mails, spreadsheets en andere documenten van juridisch adviesbureau Appleby en trustkantoor Estera die gelekt zijn naar Süddeutsche Zeitung.

Just a kid from the UK that had a dream. #YouCanDoItToo #NeverGiveUp #TeamLH #MegaJet #RoadtoAbuDhabi #AbuDhabiGP

41.4k Likes, 919 Comments - Lewis Hamilton (@lewishamilton) on Instagram: "Just a kid from the UK that had a dream. #YouCanDoItToo #NeverGiveUp #TeamLH #MegaJet..."

Volledig scherm
© Paradise Papers
Volledig scherm
© Paradise Papers
Volledig scherm
© Paradise Papers