Volledig scherm
© BSR Agency

F1-teams geschokt door ‘geheime schikking’ FIA met Ferrari

De zeven renstallen die niet verbonden zijn met Ferrari in de Formule 1 hebben een gezamenlijk statement naar buiten gebracht waarin ze aangeven 'geschokt te zijn’ over de conclusie van de autosportbond FIA in het onderzoek naar Ferrari.

,,We zijn verrast en geschokt door het statement van de FIA aangaande het onderzoek naar de motor van Ferrari”, zo staat in het gezamenlijke statement. ,,Na maanden van onderzoek, dat alleen werd gestart na vragen van andere teams, zijn we fel tegen het feit dat de FIA een geheime schikking treft met Ferrari. Daarom willen we volledige openheid van zaken, zodat iedereen binnen onze sport eerlijk wordt behandeld.”

Ferrari zou afgelopen seizoen een tijdlang oneerlijk voordeel hebben gehad met het gebruik van een sensor bij de brandstoftoevoer. Een formeel protest kwam er niet, maar toch besloot de FIA de motor aan een grondig onderzoek te onderwerpen. Als conclusie van dat onderzoek werd een geheime schikking getroffen.

De teams geven aan desnoods ook naar de rechter te stappen als er geen bevredigend antwoord komt. Liefst zeven renstallen hebben de brief ondertekend. Alleen Ferrari, Haas en Alfa Romeo ontbreken. De laatste twee teams rijden met een Ferrari-motor.

Valsspelen

Max Verstappen en Sebastian Vettel
Volledig scherm
Max Verstappen en Sebastian Vettel © BSR Agency

Na de zomerstop van het afgelopen seizoen was Ferrari het te kloppen team. De Italiaanse renstal was bloedsnel, maar plots was de snelheid in de Verenigde Staten verdwenen. Toevallig nadat Red Bull de FIA had gevraagd om opheldering te geven over technische regels omtrent de brandstoftoevoer.

Ook Max Verstappen zag dat de snelheid bij Ferrari verdwenen was en reageerde daar voor de camera van Ziggo Sport gevat op: ,,Dat krijg je als je stopt met valsspelen. Daar is nu goed naar gekeken en dat moeten we nu dus goed in de gaten blijven houden.”

De Scuderia en met name teambaas Mattia Binotto reageerde als door een wesp gestoken. ,,Deze uitspraken zijn verkeerd voor de sport en ik denk dat iedereen wat voorzichtiger moet zijn.” Volgens Binotto kon de FIA namelijk geen enkel bewijs vinden voor het verwijt dat Ferrari iets onrechtmatigs zou doen.

Bekijk hieronder onze populairste video's.