Familie van Michael Schumacher geeft laatste interview vrij

VideoBijna vijf jaar na zijn heftige ski-ongeval in Meribel, waarbij Michael Schumacher zware hersenschade opliep, heeft zijn familie op de officiële website het laatste, nog nooit uitgezonden tv-interview met de Formule 1-held online gezet. 

Het interview met Michael Schumacher dateert van 30 oktober 2013, twee maanden voor zijn crash op de Franse skipiste. De Duitser raakte toen bij een val op zijn ski’s een steen, waarna hij maanden in kunstmatige coma werd gehouden. Over de staat waarin de zevenvoudig wereldkampioen sindsdien verkeert is veel onduidelijk.

Quote

Formule 1 is teamwork en absoluut geen o­ne-man-show.

Michael Schumacher in 2013

Hieronder kunt u het interview met Schumacher van eind oktober 2013 integraal lezen.

Wat was de meest emotionele wereldtitel voor: de eerste in 1994, of de eerste met Ferrari in 2000?
,,De meest emotionele was die van 2000. Ferrari had al 21 jaar geen kampioenschaptitel meer behaald, ikzelf al vier jaar niet. We werden kampioen na een uitzonderlijke race in Suzuka.”

Je reed meer dan 20 jaar Formule 1. Welke tegenstander respecteerde je het meest?
,,Dat was Mika Häkkinen. We hadden flinke gevechten op de baan, maar een goede en stabiele relatie ernaast.”

Hoe zwaar is rijden in de Formule 1 nu echt?
,,Formule 1 is zwaar. Dankzij onder meer de introductie van stuurbekrachtiging is het minder zwaar dan vroeger, maar het blijft een van de zwaarste sporten die er zijn.”

Had je als kind een Formule 1-idool?
,,In de tijd dat ik kartte keek ik op naar Ayrton Senna en Vincenzo Sospiri. Maar mijn echte idool was keeper Toni Schumacher van het Duitse elftal.”

Quote

Benetton, Ferrari en Mercedes hebben één ding gemeen: Ross Brawn.

Michael Schumacher in 2013

Heb je altijd al geweten dat je records zou breken? Of twijfelde je aan je kwaliteiten?
,,Een record is één ding, maar je móet ook twijfelen aan jezelf. Om sceptisch te blijven en om te blijven zoeken naar verbetering, om de volgende stap te kunnen zetten. Ik legde mezelf het gevoel op dat ik niet goed genoeg was en daardoor ben ik uiteindelijk geworden wie ik ben.”

Je hebt altijd gezegd dat succes altijd een teamprestatie is, maar is Formule 1 niet eerder een persoonlijke prestatie?
,,Succes in elke situatie in het leven, draait om teamwork. Iedereen doet wat hij kan, maar als team ben je sterker. Formule 1 is teamwork en absoluut geen one-man-show.”

Je hebt Benetton en Ferrari naar wereldtitels geleid en je hebt meegewerkt aan de opbouw van Mercedes. Zijn er gelijkenissen tussen deze periodes?
,,Als je de verschillende teams bekijkt waarvoor ik geracet heb, dan kan ik zeggen dat ik Benetton groot heb gemaakt. Hetzelfde geldt voor Ferrari. We hebben hetzelfde ook geprobeerd met Mercedes, maar dan binnen een kortere tijdspanne. Alle teams hebben allemaal één ding gemeen: Ross Brawn. Denk daar maar eens over na.”

Een screenshot van Michael Schumacher tijdens het interview op 30 november 2013.
Volledig scherm
Een screenshot van Michael Schumacher tijdens het interview op 30 november 2013. © Michael Schumacher.de

Keek jij naar alle coureurs of alleen naar de beste rijders om je eigen niveau de hoogte in te tillen?
,,Om jezelf te ontwikkelen kijk je naar andere rijders. Niet alleen naar de kopgroep, ook naar de rest van het veld. Iedereen heeft iets speciaals en daar was ik telkens naar op zoek.”

Je hebt altijd gezegd dat karten de beste basis is voor alle raceklasses. Vanwaar die uitspraak?
,,Karts is een goede voorbereiding op een toekomst in de motorsport. Het helpt je vaardigheden te ontwikkelen die je in je carrière kunt gebruiken. Ook leer je daar om te vechten.”

Is het mogelijk om alleen op basis van talent de top te bereiken?
,,Talent is belangrijk in motorsport. Maar je moet veel vaardigheden ontwikkelen. Door te karten kun je ontdekken wat je nog meer nodig hebt om het uiteindelijk tot coureur te schoppen.”

Michael Schumacher na zijn winst op het circuit van Monza in 2006.
Volledig scherm
Michael Schumacher na zijn winst op het circuit van Monza in 2006. © anp
Michael Schumacher.
Volledig scherm
Michael Schumacher. © AFP