Volledig scherm
Max Verstappen na de GP van Brazilie. © Getty Images

FIA legt Verstappen taakstraf op na duwen Ocon

PollMax Verstappen mag na zijn duwpartij met Esteban Ocon een taakstraf van twee dagen tegemoet zien. De FIA legde hem ’s avonds na de Grand Prix van Brazilië de sanctie op omdat hij zich niet als een rolmodel heeft gedragen.

Een uur na de race moest Max Verstappen zich melden bij de stewards, die natuurlijk ook zijn uitbarsting hadden gezien tegenover Esteban Ocon. De Fransman reed hem als achterblijver van de baan, terwijl Verstappen de Braziliaanse GP leidde. Het kostte hem uiteindelijk de zege en dus trok hij na zijn tweede plaats en de daaropvolgende podiumceremonie naar Ocon, die hij staand op de weegbrug tot drie keer toe een duw gaf in de borststreek. 

Bij de stewards legde Verstappen uit dat gehandeld had uit emotie. Dat het niet zijn intentie was om Ocon te slaan, maar dat hij uitgedaagd werd en dat hij vervolgens zijn zelfbeheersing verloor.

Poll

Is een straf voor Verstappen terecht?

  • Ja, hij had zich moeten beheersen (36%)
  • Nee, zijn duw was volkomen terecht (64%)
124856 stemmen

De stewards toonden begrip, maar meenden toch dat een straf op z’n plaats is. Volgens de stewards heeft een sportman namelijk de verplichting zich als een rolmodel te gedragen. Met zijn optreden na de race schoot Verstappen in hun ogen tekort wat betreft het tonen van het nodige respect.

Verstappen moet binnen zes maanden twee dagen op komen draven voor een door de FIA nader te bepalen taakstraf. Denk hierbij niet aan een maatschappelijke taakstraf zoals tuintjes schoffelen of helpen in een bejaardenhuis. De FIA vult zo'n straf doorgaans in met educatieve activiteiten in de opstapklassen van de autosport of promotie-activiteiten in het kader van verkeersveiligheid.

Vettel

Sebastian Vettel werd na de GP van Bakoe vorig jaar ook met een taakstraf bestraft, nadat hij expres tegen Lewis Hamilton aan was gereden. De Duitser werd door de FIA verplicht een seminar van de stewards bij te wonen. Logischerwijs krijgt Verstappen een soortgelijke straf.

Bekijk hieronder hoe achterblijver Ocon raceleider Max Verstappen eraf tikt: