Ferrari-coureur Charles Leclerc komt de pits binnen.
Volledig scherm
Ferrari-coureur Charles Leclerc komt de pits binnen. © EPA

FIA: Schikking met Ferrari was reglementair

De zeven niet aan Ferrari verbonden F1-teams reageerden gisteren gezamenlijk in een statement ‘geschokt’ op de schikking die de FIA trof met Ferrari, na een onderzoek naar de motor van de Italianen. ,,Die schikkingsovereenkomst was reglementair. En de details vertrouwelijk”, reageert de FIA nu.

Door Arjan Schouten

En weer kwam daar een statement vanuit de sporttechnische leiding van de Formule 1, waarmee de kwestie nog lang niet uitgesproken is. Na de uitzonderlijk krachtige vuist die de zeven teams woensdag maakten als reactie op de schikking die de FIA trof met Ferrari na een onderzoek naar de motor van vorig jaar, moést er natuurlijk een reactie komen.

Ferrari zou afgelopen seizoen een tijdlang oneerlijk voordeel hebben gehad met het gebruik van een sensor bij de brandstoftoevoer. Een formeel protest kwam er niet, maar toch besloot de FIA de motor aan een grondig onderzoek te onderwerpen. Als conclusie van dat onderzoek werd een geheime schikking getroffen, waarop de niet aan Ferrari gelieerde teams dus verbolgen reageerden.

Sebastian Vettel.
Volledig scherm
Sebastian Vettel. © AFP

In een statement besloot de FIA vooral te benadrukken dat ze met het toepassen van een schikking en het vertrouwelijk houden van de details van het onderzoek in hun recht staan. ,,Het uitgebreide en grondige onderzoek dat tijdens het seizoen 2019 is uitgevoerd, deed vermoeden dat de motor van Ferrari kon worden beschouwd als niet altijd binnen de grenzen van de FIA-voorschriften. Ferrari was sterk gekant tegen de vermoedens en herhaalde dat de motor altijd werkte in overeenstemming met de regels. Om het ondubbelzinnige bewijs van een inbreuk te leveren. De FIA was niet volledig tevreden, maar besloot dat verdere actie niet noodzakelijk zou leiden tot een sluitende zaak vanwege de complexiteit van de zaak en de materiële onmogelijkheid om het ondubbelzinnige bewijs van een inbreuk te leveren”, zo valt in het statement te lezen.

Essentieel onderdeel

Om de negatieve gevolgen te vermijden die een langdurig proces met zich mee zou brengen, met name in het licht van de onzekerheid over de uitkomst van dergelijke geschillen en in het belang van het kampioenschap en zijn belanghebbenden, besloot de FIA een ‘effectieve en afschrikwekkende schikkingsovereenkomst’ met Ferrari te sluiten om zo de procedure te beëindigen. Een juridisch instrument dat wordt erkend als een essentieel onderdeel van elk disciplinair systeem, meent de FIA, dat niet van plan is om meer details openbaar te maken vanwege de ‘vertrouwelijkheid’ van deze kwestie.

Reken maar dat de verbolgen teams daar geen genoegen mee nemen. ,,Na maanden van onderzoek, dat alleen werd gestart na vragen van andere teams, zijn we fel tegen het feit dat de FIA een geheime schikking treft met Ferrari. Daarom willen we volledige openheid van zaken, zodat iedereen binnen onze sport eerlijk wordt behandeld”, aldus de teams, die al aan hebben gegeven bij onbevredigend antwoord van de FIA naar de rechter te stappen.

Bekijk hieronder de eerste rondjes van Max Verstappen op het circuit van Zandvoort: