Volledig scherm
© BSR Agency

FIA verbiedt Kviat om speciale helm te dragen bij thuisrace

Daniil Kviat rijdt zondag de Grand Prix van Rusland niet met de Formule 1-helm die hij speciaal heeft laten ontwerpen voor zijn thuisrace. Autosportfederatie FIA heeft het gebruik van de helm verboden. 

De Rus van Toro Rosso vindt het besluit belachelijk. ,,Volgens de regels mag je blijkbaar maar één afwijkend helmdesign per seizoen gebruiken. Het is één grote grap”, zegt Kviat, die bij de GP van Italië (zijn tweede thuisland) al een afwijkend rood helmontwerp had.

De overwegend witte helm die Kviat in Sotsji wil dragen, mag hij daarom niet gebruiken. Zolang het ontwerp niet afwijkend is mag de coureur wel van helm wisselen gedurende het seizoen. Zo gebruikte Max Verstappen een gele helm in Oostenrijk en een oranje versie in België.

,,Eerlijk gezegd zijn er wel grotere problemen waar de FIA zich druk om zou moeten maken”, vindt Kviat. ,,Het is zo’n mooie helm. Misschien ga ik hem toch gebruiken. Ik zou weleens willen weten wat ze daartegen gaan doen. En anders zal ik de helm wel in de pitbox neerzetten zodat iedereen hem alsnog kan bewonderen.”