Valtteri Bottas zou vorig jaar zeven punten extra hebben gehad, mocht deze regel toen al van kracht zijn geweest.
Volledig scherm
Valtteri Bottas zou vorig jaar zeven punten extra hebben gehad, mocht deze regel toen al van kracht zijn geweest. © AFP

Formule 1 bevestigt: extra punt voor snelste ronde

De Formule 1 heeft maandagavond bevestigd dat het per komend weekend extra punten gaat uitdelen voor de snelste ronde tijdens een GP. De geruchten gingen al een tijdje, maar nu is het dus officieel.

Er is wel één voorwaarde verbonden aan het binnenhalen van dat punt: de coureur móet in de top-10 finishen. Op deze manier kunnen coureurs buiten de punten niet een pitstop maken om daarna de snelste ronde te rijden op nieuwe banden.

De laatste keer dat er in de Formule 1 punten werden uitgedeeld voor het rijden van de snelste ronde was in 1959. In de geschiedenis van de F1 is het één keer voorgekomen dat deze punten cruciaal waren in de strijd om de wereldtitel: Mike Hawthorn veroverde de titel ten koste van Stirling Moss. In theorie zou de bloedstollende strijd in 2008 ook anders zijn uitgepakt. Dan zou Felipe Massa eerste zijn geworden in de WK-stand en niet Lewis Hamilton.

Afgelopen seizoen zou Bottas zeven extra punten hebben opgehaald met zijn snelste rondes. Max Verstappen was twee keer het snelst: in Monaco en Canada.

Luister hieronder naar de F1-podcast Pitstop met de Grote Seizoensvoorbeschouwing.