Volledig scherm
© AD

Formule 1 kijken op 163 meter hoogte, in Singapore kan het

BlogOnze verslaggevers Arjan Schouten en Rik Spekenbrink volgen het Formule 1-circus op de voet. In blogs melden ze wat hen verbaast in de wereld van pk's en glitter en glamour.

Volledig scherm
© AD

Door Arjan Schouten

De vrije trainingen, de kwalificatie en zelfs de race volgen op 163 meter hoogte? In Singapore - oord waar zo’n beetje alles mogelijk is voor wie maar wil betalen - kan het. Het circuit van de ‘Formule 1 Night Race’ krult in Marina Bay aan de Straat van Singapore netjes om de Singapore Flyer heen. Azië’s hoogste en grootste observatiewiel, zoals de toeristische trekpleister gepromoot wordt. Liefst 163 meter hoog op het hoogste punt en in de glazen kooitjes heb je een 360 graden uitzicht. Er stond vanavond een enorme rij tijdens de eerste avondtraining, maar de organisatie houdt elke sessie één kooi vrij voor wat nieuwsgierige journalisten en fotografen.

Net voordat Max Verstappen en zijn collega’s voor het eerst in het donker het Marina Bay Circuit verkenden, vertrok onze glazen kooi omhoog voor wat een ‘breathtaking experience’ moest zijn. Nou, ik verzeker u, daar is geen woord van gelogen. Een half uur duurt het om helemaal rond te gaan, lang genoeg om heel veel flitsende bolides tientallen meters onder je door te zien schieten met duizelingwekkende snelheden.

In twee jaar tijd heb ik toch al wat circuits mogen bezoeken, maar nooit heb ik met zo’n uitstekend overzicht naar de actie op een Formule 1-circuit gekeken. Vanaf het hoogste punt zag je de Mercedessen, Red Bulls en Ferrari’s wegrijden langs de Promenade, linksom naar Raffles Boulevard. Bij Esplanade en het stuk langs de National Gallery was je ze even kwijt. Om hun spoor weer op te pikken bij het Fullerton Hotel, langs Waterfront en het iconische Marina Bay Sands-hotel.

Volledig scherm
© AD

Het mooiste deel vanuit het reuzenrad was toch de slotlus bij bocht 20 tot en met 23, het laatste technische deel voor start-finish. Die sector ligt precies onder de Singapore Flyer. Op de tribune zie je ze daar alleen maar even langs zoeven. Vanaf 163 meter hoogte lijkt het alsof je boven de racebaan hangt, waarmee je je vroeger als kleine jongen zo veel middagen vermaakte, als het buiten regende.

Natuurlijk, de reis naar Singapore is voor veel fans al onbetaalbaar, laat staan een kaartje voor de GP. En een trip in de Singapore Flyer kost je dan ook nog eens een eurootje of twintig, als je tenminste niet de Premium Champagne Flight kiest, gesponsord door Moët, dan ben je vijftig euro kwijt. Maar bent u een diehard Formule 1-fan, dan zou ik zeggen: ga sparen. Want een mooier panoramaview over een Formule 1-circuit kan toch moeilijk bestaan.    

Volledig scherm
© AD
Volledig scherm
© AD