Volledig scherm
Pierre Gasly. © AFP

Gasly: Voor Max eindigen is niet eens zo belangrijk, het gaat om het maximale

DrukHij is de man onder druk in de Formule 1-paddock. Bij topteam Red Bull Racing presteert Pierre Gasly maar niet en dan heb je dus wat uit te leggen. ,,Het moge duidelijk zijn dat niemand blij is met de prestaties.”

Volledig scherm
Veel belangstelling voor Pierre Gasly. © Arjan Schouten

Door Arjan Schouten

Zeker vijftig journalisten verzamelden zich vanmiddag om een houten tafel in de hospitality van Red Bull Racing. Reden voor de massale aanloop, de persbabbel van Pierre Gasly. De coureur op de schopstoel, als je de Formule 1-buzz mag geloven. Nog niet één keer in de top-4 geëindigd, wat hem vorig jaar als coureur van Toro Rosso nog wel lukte. Pas goed voor 37 wk-punten na acht races, waar ploeggenoot Max Verstappen er al 100 heeft verzameld. En behoorlijk door de ondergrens gezakt bij de laatste twee afspraken in Canada (achtste) en het eigen Frankrijk (tiende). ,,Dat was natuurlijk niet het weekend waar ik op gehoopt had”, zo trapte Gasly vandaag op de Red Bull Ring in het Oostenrijkse Spielberg een open deur in. ,,Maar dat is geweest”, zo vervolgde hij. ,,We zijn nu in Oostenrijk. Nog altijd niet tevreden over de prestaties, we weten allemaal dat het beter moet. En daar krijgen we hier weer nieuwe kans voor.”

Lastige vragen

Logische woorden, maar toen moesten de lastige vragen nog komen. Want natuurlijk was niemand echt geïnteresseerd in wat hij kan op de Red Bull Ring, maar lag de focus op zijn (nabije) toekomst. Red Bull Racing heeft een reputatie opgebouwd, als het gaat om genadeloos afserveren van niet presterende coureurs. Zo werd Daniil Kvyat in 2016 na vier races nog aan de kant geschoven om plaats te maken voor Verstappen. Vreest Gasly nu ook zo’n scenario? ,,Nee, helemaal niet’’, zo klonk het. ,,Het moge duidelijk zij dat niemand blij is met de prestaties. In de eerste plaats ik zelf. En als coureur voel ik dat we ver blijven van het potentieel. Dat besef is niet fijn. Maar het het moét en het kan beter, dit weekend al. En daar is alles ook op gericht.”

Niet alleen zijn eigen prestaties, ook de auto kan veel beter, zo meende de Fransman. ,,Het is wat inconsistent, allemaal. Het moet veel stabieler worden”, aldus Gasly, die de tekortkomingen van de tegenvallende RB15 nog niet heeft kunnen maskeren met zijn eigen talent, zoals Verstappen wel lukte. ,,Soms is de auto snel, dan weer minder. Om verschillende redenen. Daar stoeien we nu een beetje mee. In deze wereld moet alles perfect zijn en zelfs dat is vaak nog niet goed genoeg.”

Zelf presteert hij ook nog ruim onder de perfectie, beseft hij. Zo was Verstappen hem bij alle races te snel af. ,,Maar een keertje voor Max eindigen is niet eens zo belangrijk. Het resultaat vertelt niet het hele verhaal”, meende Gasly. ,Je moet zelf voelen dat je het maximale uit die auto hebt gehaald en dat gevoel heb ik vooralsnog niet gehad.”

Krijgt hij dat gevoel überhaupt nog in dienst van Red Bull? Het is de grote vraag die boven de komende races hangt, waar Gasly moét presteren, zoveel is zeker. Wat er ook gebeurt, zelf denkt hij dat deze fase hem ook iets goeds zal brengen. ,,Als het niet helemaal loopt zoals je graag zou willen, leer je heel veel, ook over jezelf. Je komt altijd sterker uit zo’n uitdaging. Het is niet makkelijk, maar ik ben er zeker van dat ik hier een completere coureur van word.”

Volledig scherm
© BSR Agency