Volledig scherm
© REUTERS

Grijpt Max Verstappen eerste podiumplaats in Monaco?

VoorbeschouwingHij crashte er meermaals. Beleefde er dramatische momenten. Maar vanmiddag heeft Max Verstappen in Monaco voor het eerst een uitstekend uitzicht op het podium. En de kans om af te rekenen met zijn pijnlijke verleden in het prinsdom.

Grand Prix van Monaco.
Volledig scherm
Grand Prix van Monaco. © ANP

Door Arjan Schouten

Als vanmiddag na een minuut stilte voor de overleden Niki Lauda om 15.10 uur de lichten doven boven de Boulevard Albert 1 in Monaco, moet Max Verstappen hopen op iets extreems. Regen wellicht, al lijkt die kans ondanks dat het vandaag behoorlijk benauwd is in het prinsdom, niet heel erg groot. Meer nog heeft hij aan een incident voor zijn neus, waar voor de zoveelste keer die twee Mercedessen staan, startend van de eerste startij.

Wil Verstappen kans maken op de winst dan moet er iets met die twee zilverpijlen gebeuren, bijvoorbeeld bij de eerste bocht naast de kapel van Saint Dévote. ,,Maar normaal gesproken zal er niet zo veel aan te doen zijn aan het tempo van Mercedes”, beseft Verstappen, na de vijf één-tweetjes voor Mercedes dit seizoen. ,,Maar dat neemt niet weg dat we vol voor het best mogelijke resultaat gaan.”

Quote

Ik kan het niet begrijpen.

Charles Leclerc

Normaliter is dat een derde plaats. En die derde plaats kan ook al worden uitgelegd als een succes, na alle drama die Verstappen al meemaakte in de straten van Monte Carlo. Een harde crash bij zijn debuut. Drie crashes in 2016, twee weken na zijn historische zege in Barcelona. Een uiterst frustrerende vijfde plaats in 2017. En natuurlijk die trainingscrash van vorig jaar, met grote gevolgen. Toen had hij kunnen winnen, wat nu normaal niet het geval is. Mercedes is logischerwijs dé topfavoriet, Verstappen moet hopen op een race vol incidenten. ,,Maar Max rijdt wel een buitengewoon sterk weekend, dus zeker zijn we nog nergens van”, waarschuwde polesitter Lewis Hamilton zijn team al.

Verstappens collega Pierre Gasly start vandaag niet vanaf de vijfde, maar pas van de achtste plaats. De Fransman van Red Bull Racing kreeg na de kwalificatie een gridstraf van drie plaatsen vanwege het ophouden van landgenoot Romain Grosjean tijdens een snelle ronde. Kevin Magnussen (van zes naar vijf), Daniel Ricciardo (zeven naar zes) en Danil Kvyat (acht naar zeven) profiteren. Voor Kimi Räikkönen wordt ‘Monaco’  een bijzondere mijlpaal. De Fin rijdt vanmiddag zijn 300ste grand prix.

De schlemiel van gisteren, Charles Leclerc, start voor zijn thuispubliek pas vanaf de zestiende plaats, omdat hij door geklungel van Ferrari al in de eerste kwalificatie sneuvelde. Teambaas Matteo Binotto bekende dat hij ‘een grote fout’ had gemaakt. De Italiaan schatte in dat de geklokte tijd van Leclerc wel zou volstaan voor doorstroming naar Q2. Leclerc reageerde ontgoocheld. ,,Ik kan het niet begrijpen”, treurde de Monegask, die weet wat hem te doen staat. ,,Heel veel risico nemen, misschien zelfs wel een crash riskeren”, zo vertelde hij aan het Britse Sky Sports.

Arjan Schouten, Tim Engelen en Etienne Verhoeff bespreken de Grand Prix van Monaco.

Bekijk hieronder de samenvatting van de kwalificatie in Monaco