Volledig scherm
© reuters

Hamilton op pole in Spa, nijdige Verstappen naar P7

Een grote plensbui veranderde de kwalificatie in Spa in een sensationele chaos. Lewis Hamilton greep pole voor Sebastian Vettel. Esteban Ocon en Sergio Pérez verrasten met P3 en P4. En Max Verstappen was pisnijdig met P7, na een verkeerd gekozen strategie van zijn team.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© reuters

Door Arjan Schouten

Chaos alom, toen het net voor de start van Q3 zachtjes begon te regenen. Op slicks kwalificeren? Alle coureurs probeerden het, maar dat bleek een onmogelijke missie. Zeker toen het na twee minuten serieus begon te plenzen. Al gewisseld naar intermediates bleek ook die compound een paar rondes te glad, maar toen het vervolgens ophield met regenen en het asfalt weer opdroogde, kwam het dilemma. Naar binnen en vertrouwen op je tijd? Of doorrijden?  Max Verstappen wilde wel buiten blijven, maar had niet genoeg brandstof voor nog een ronde. ,,Ik had geen benzine meer, vandaar dat ik naar binnen moest. We stellen de auto af op het droge, en het voelde gewoon oké, alleen ik had de motor ingesteld op één ronde'', aldus Verstappen voor de camera van Ziggo Sport. Uiteindelijk moest hij dus naar binnen, juist toen de tijden kelderden. Het moest nog sneller, maar daar hadden ze bij Red Bull de wapens niet meer voor.

Een strategische misser van Red Bull Racing, zeker niet het enige team met wat misfortuin met de veranderde omstandigheden. Mercedes deed het wederom geweldig en Lewis Hamilton reed in de ultieme momenten op de onder omstandigheden droogst mogelijke baan naar poleposition, voor Sebastian Vettel. Maar achter de twee wereldkampioenschapskandidaten staan morgen verrassend beide coureurs van Racing Point Force India. Esteban Ocon op P3, Sergio Perez op P4. Een knotsgek resultaat voor de zo geplaagde middenmotors, die eerder deze week na een doorstart en naamsverandering alle WK-punten in moesten leveren.

Red Bull Racing behoorde tot de verliezers. Voor tienduizenden landgenoten start Verstappen morgen pas van P7, Daniel Ricciardo van P8. ,,Zevende is natuurlijk niet wat je wilt, maar we proberen er het beste van te maken.''

Volledig scherm
© Formule 1

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Pole voor Hamilton! Pérez lijkt even voor de sensatie van de dag te gaan met P2, maar daar is de Brit dan toch. Hij pakt de pole van Vettel af.

Even later is daar P3 voor Esteban Ocon! De gehele tweede startrij is in handen van Force India. Verstappen is met P7 het kind van de rekening, want ook Grosjean is sneller.

Hamilton verstuurt zich terwijl hij bezig was aan zijn snelle ronde. Hij staat nog altijd achter Verstappen (P3), maar er is nog tijd voor één ronde. Vettel vooralsnog op P1.

Daar is Verstappen. Met nog 5 minuten te gaan grijpt hij de leiding in 2.02,671. Helaas zet Räikkönen hem er meteen weer voor: 2.02,671.

Het was ook even billenknijpen voor Sergio Pérez. Hij weet zijn Force India net uit de muur te houden. Misschien toch maar een bandenwissel overwegen?

Ai, Bottas! Het regen weer en bij het uitkomen van Blanchimont spint de Fin met zijn Mercedes. Ondertussen zijn de meeste rijders weer naar binnen om te wisselen naar banden die meer geschikt zijn voor dit natte weer.

Start Q3

Het lijkt van korte duur te zijn geweest, inmiddels is het weer droog. De meeste coureurs kiezen ervoor om meteen aan het werk te gaan in Q3.

Paraplu's! Het regent op Spa. Wat kan Verstappen op een natter circuit?

Einde Q2. Gasly, Hartley, Leclerc, Ericsson en Hülkenberg hebben het niet gered. Over enkele minuten gaan we door met het laatste gedeelte van de kwalificatie.

Bottas gaat dan toch weer naar buiten. Hij is begonnen aan zijn out lap. Van Hülkenberg (nog) geen spoor. Momenteel in de gevarenzone: Hartley, Leclerc, Ericsson, Bottas en Hülkenberg.

De regen lijkt er nu toch in serieus tempo aan te komen. De rijders wordt verteld dat ze voorbereid moeten zijn.

Bottas en Hülkenberg (gloednieuwe motor) weten dat ze de race vanuit de achterste regionen moeten aanvangen. Besluiten zij helemaal geen tijd te klokken in Q2, biedt dat kansen voor andere rijders om Q3 te halen.

Räikkönen is er weer vroeg bij. Als eerste is de Fin van Ferrari begonnen aan zijn snelle ronde. Hij doet dat op de supersofts. Dat is van belang omdat met het bandentype van de snelste tijd in Q2 ook de race aangevangen moet worden. 1.41,627 is het resultaat, Hamilton, Vettel en Verstappen volgen.

We zijn begonnen aan Q2. In de verte zien we wat wolken hangen. Gaat de regen nog een rol spelen in deze kwalificatie?

De vlag valt en we nemen afscheid van de volgende rijders:
16. Sainz
17. Alonso
18. Sirotkin
19. Stroll
20. Vandoorne

Dat is een tegenvaller voor de Belg. Laatste op zijn 'eigen' circuit.

P2 voor Bottas. Hij overleefde al 66 keer op rij Q1, de langst actieve reeks van alle rijders. De Mercedes-coureur weet echter dat hij toch vanuit de achterhoede moet starten na het wisselen van het motorblok.

Daar is Bottas dan ook eindelijk. Dat er nog maar 6 minuten op de klok staan zal waarschijnlijk voor weinig problemen zorgen, één snelle ronde moet genoeg zijn voor de Fin.

Opvallend is dat we, met nog 8 minuten te gaan, nog helemaal niks van Valtteri Bottas hebben vernomen. Gaat hij wel nog rijden in Q1? Ondertussen zet Hamilton hem op de zachte band op de tweede plek.

Verstappen geeft in zijn eerste geklokte ronde meer dan een halve seconde toe op Räikkönen. Met 1.43,199 is hij wel sneller dan Hamilton en Ricciardo.

Volledig scherm
© epa

De eerste serieuze tijd komt van Hamilton, maar daar is Räikkönen die hem meteen weer van de eerste plek stoot. 1.42,585 voor de Fin.


Ook Verstappen is inmiddels begonnen aan zijn out lap.

De toppers wachten in ieder geval geen moment. Vettel, Hamilton en Räikkönen zijn allemaal al op de baan te vinden.

laad oudere berichten