Hamilton pakt in Abu Dhabi laatste pole van seizoen, Verstappen zesde

Max Verstappen start de laatste Grand Prix van 2018 morgen vanaf positie zes. Op pole position in Abu Dhabi staat Lewis Hamilton, die in de kwalificatie 0,1 seconde sneller was dan teamgenoot Valtteri Bottas en 0,3 sec. sneller dan Sebastian Vettel.

Door Arjan Schouten

Volledig scherm
Uitslag kwalificatie Grand Prix Abu Dhabi. © AD Sportwereld
Volledig scherm
Lewis Hamilton was razendsnel op het Yas Marina Circuit. © AFP

Een verre van vlekkeloze kwalificatie voor Max Verstappen bracht hem in Abu Dhabi niet verder dan de zesde startpositie. Zijn laatste poging in Q3 moest de Limburger zelfs voortijdig beëindigden vanwege volgens hem te hete banden. Niet alleen beide Mercedessen en Ferrari’s, ook ploegmaat Daniel Ricciardo moest hij voor laten gaan. Waardoor het kwalificatieduel met zijn teamgenoot in 2018 eindigt in 15-6 in het voordeel van de Limburger. En ook de laatste poging om de jongste coureur ooit op pole position te worden, verspeelde Verstappen zoals verwacht op het YAS Marina Circuit.

Op ultrasofts had hij de snelheid aanvankelijk niet in Q2, waardoor hij moest wisselen naar hypers voor een veilige doorgang naar Q3. Dat betekent dat de Nederlander morgen op hypers start achter mannen als Lewis Hamilton en Sebastian Vettel op ultrasofts, wat wel eens een spectaculaire start kan betekenen.

Wereldkampioen Hamilton tekende voor zijn elfde pole van het seizoen, zijn 83ste in totaal. Met Bottas naast hem bezet Mercedes voor de vijfde keer op rij in Abu Dhabi de eerste startrij.

Luister hier naar de F1-podcast Pitstop:

Volledig scherm
Max Verstappen op het circuit van Abu Dhabi. © Getty Images