Hamilton pakt zesde wereldtitel, Verstappen wordt derde in Amerika

SamenvattingLewis Hamilton is voor de zesde keer wereldkampioen. De Brit kwam in Austin als tweede over de streep, vlak voor Max Verstappen, die zijn honderdste grand prix reed. Valtteri Bottas won de Grand Prix van de Verenigde Staten.

Hamilton startte als vijfde aan de race in Amerika en wist dat hij voldoende zou hebben aan een achtste plek om zijn derde opeenvolgende wereldtitel binnen te halen. Al bij de start wist hij dat dit redelijk eenvoudig moest lukken. Bij de Ferrari's leek er totaal geen snelheid in te zitten, waardoor de Brit al snel voorbij het duo kon. Even later viel Sebastian Vettel ook nog uit met een gebroken achterwielophanging.

Diezelfde Vettel werd in de eerste bocht na de start ingehaald door Max Verstappen, maar de Nederlander kon uiteindelijk niet op tegen de kracht van de Mercedessen. Valtteri Bottas bleef de Nederlander eenvoudig voor en Hamilton verzilverde ternauwernood een tactiek met slechts één pitstop. Zijn voorsprong op Verstappen, die ging voor een tweestopper, was slechts acht tienden. Verstappen pakte in zijn honderdste grand prix, zijn 29ste podiumplaats. 

Volgend seizoen kan Hamilton de aanval inzetten op dat ene ultieme record: zeven wereldtitels. Alleen Michael Schumacher wist dat mythische aantal te halen. ,,Dit is ongelooflijk”, vertelt een zichtbaar geëmotioneerde Hamilton na de finish. ,,Mijn hele familie is er. Het team is er. Wat een moment. Mijn vader vertelde me toen ik zes was om nooit op te geven. Dat is het familiemotto.”

Volledig scherm
© Getty Images
Lewis Hamilton
Volledig scherm
Lewis Hamilton © AFP
Uitslag GP van de VS
Volledig scherm
Uitslag GP van de VS © AD

Bekijk hier de herhaling van de start:

  1. Renault: ‘Geen haast met aanstellen vervanger Ricciardo’

    Renault: ‘Geen haast met aanstellen vervanger Ricciardo’

    Renault heeft geen haast met het zoeken naar een vervanger van Daniel Ricciardo, de Australische coureur die na dit seizoen vertrekt naar McLaren. ,,We moeten eerst weten hoe onze auto het doet in de races en we hebben dit jaar nog geen race gereden. De prestaties van de auto bepalen ook welk type coureur we zoeken", zegt teambaas Cyril Abiteboul tegen Motorsport.com. ,,Dus wil ik de tijd nemen voor we een keuze voor de coureur maken. Dat kan best nog een aantal maanden duren."