Volledig scherm
© afp

Hamilton slaat dubbelslag in Duitsland, Verstappen vierde

Max Verstappen is in een door de regen enerverende Grote Prijs van Duitsland als vierde geëindigd. Lewis Hamilton, gestart vanuit het achterveld, was de verrassende winnaar van de race na een fout van Sebastian Vettel.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© afp

Door Rik Spekenbrink

Een paar stevige buien. Dat was precies wat de grand prix van Duitsland vanmiddag nodig had. Lange tijd gebeurde er weinig op Hockenheim, maar een aantal over het circuit verspreide zomerse buien gooiden alles op zijn kop. Aan het einde van de rit vond Max Verstappen zichzelf terug op plek 4, precies waar hij was gestart. Maar de vraag is wat er was gebeurd als hij in die regenperiode niet binnen een paar ronden 2 keer naar binnen was geroepen voor eerst intermediates en daarna toch weer gewone banden.

Bekijk hier de samenvatting

Lewis Hamilton lachte zijn breedste lach na de finish. Door problemen in de kwalificatie moest hij van start van plek 14, maar door de race te winnen gaat hij na 11 races tegen de verwachtingen in weer aan de leiding in het wereldkampioenschap. Want Sebastian Vettel kon zijn Ferrari niet op de baan houden in de regenperiode. In een trage bocht verloor de Duitser grip, belandde in het grind en tegen de muur. Woest sloeg Vettel met zijn handen op het stuur, wetende dat hij een unieke gelegenheid om voor het eerst in zijn carrière te winnen op Hockenheim om zeep had geholpen.

Terug naar Verstappen. Die kende vanaf plek 4 een goede start. Hij kwam naast de voor hem gestarte Kimi Räikkönen, maar moest met de eerste knik naar rechts inhouden om een touché te voorkomen. In de bochten daarna dook hij een paar keer op in de spiegels van de Fin, maar kon hem niet passeren.

Dus kreeg Verstappen vanuit het team de opdracht om 'zich te settelen'. Een vroege pitstop van Räikkönen bracht hem naar plek 3, toen later ook Vettel en Valtteri Bottas naar binnen kwamen, leidde de Nederlander de race één ronde. Terwijl zijn teammaat Daniel Ricciardo stilviel met technische problemen, ging ook Verstappen naar binnen voor nieuwe banden. Hij kwam terug op plek 5, achter Räikkönen, Vettel, de nog niet gestopte Hamilton en Bottas. Na enige tijd moest Räikkönen Vettel op orders van het team voorbij laten.

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© reuters

Enige tijd gebeurde er weinig, maar de buienradars verrieden al dat er nog wat ging gebeuren.

Toen het na 46 rondes op een deel van de Hockenheimring ging regenen, werd Verstappen snel binnen geroepen. Tegen zijn zin, was over de boordradio te horen. Hij bevestigde zijn geplande stop niet en verzocht het nog een ronde te mogen proberen. Na één ronde op de intermediates (een tussenband, geen echte regenband, geen slick, red.) zei Verstappen: 'Wat doe ik hier', en mocht hij direct weer binnenkomen voor 'normale' ultrasoft-banden. Een fout van het team, want alle andere coureurs bleven buiten.

Met het uitvallen van Vettel kwam de safety-car op de baan. Räikkönen en Bottas gingen naar binnen voor nieuwe banden, Hamilton had die eerder laten monteren en kon buitenblijven. Verstappen lag ruim een minuut achter kop en kon niet profiteren van die bandenwissels voor hem. Ook bij de herstart achter de safety car was er voor de Nederlander geen mogelijkheid om nog een plek te winnen en een podiumplek veilig te stellen. ,,Het waren lastige omstandigheden", zei Verstappen over de boordradio. En over de call: ,,Soms werkt het, soms niet."

Hamilton won, voor ploeggenoot Bottas, die de opdracht kreeg om hem niet meer aan te vallen. De 1-2 voor Mercedes is even verrassend als welkom voor het Duitse team.

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Hamilton begon als veertiende maar wint wel de Grand Prix van Duitsland! Max Verstappen eindigt als vierde.

De laatste ronde gaat in. Alleen een gigantische wolkbreuk kan nog iets veranderen aan de uitslag:
1. Hamilton
2. Bottas
3. Raikkonen
4. Verstappen

65/67

1. Hamilton
2. Bottas +3.804
3. Raikkonen +1.546
4. Verstappen +1.783

64/67

Räikkönen zit op de staart van Bottas en doet een gooi naar de tweede plek. Hij komt zijn landgenoot nog niet voorbij

61/67

1. Hamilton
2. Bottas +2.469
3. Raikkonen +1.319
4. Verstappen +1.745
5. Hulkenberg +5.283

61/67

Er is nog kans op regen zo krijgt Hamilton te horen via de boordradio

60/67

De aanval van Bottas was van korte duur. Het gat met Hamilton is opeens 2.3 seconden. Zou Mercedes een stokje voor de strijd hebben gestoken?

Hamilton verdedigt goed en kan zijn teamgenoot nog van zich af houden.

Bottas valt aan bij Hamilton!

Verstappen jaagt op Räikkkönen

57/67

Tien rondes te gaan en iedereen is weer onderweg!

57/67

Op een aantal plekken regent het nog steeds. Als de safetycar eindelijk naar binnen gaat, dan wordt het nog een heerlijk slot van deze chaotische Grand Prix.

55/67

1. Hamilton
2. Bottas
3. Räikkönen
4. Verstappen

En de safetycar rijdt nog rond.

Verstappen is aangesloten bij Räikkönen

55/67

Verstappen had een gigantische achterstand op de derde plek, maar kan door de safetycar weer aansluiten. Dit wordt een enorme chaos in de laatste rondes!

Rook bij Sirotkin en hij is de volgende uitvaller.

1. Hamilton
2. Bottas
3. Raikkonen
4. Verstappen +64.389

Pitstop Räikkönen! Hamilton dus aan de leiding in Duitsland!

53/67

De safetycar rijdt nog rond

1. Raikkonen
2. Hamilton
3. Bottas
4. Verstappen

laad oudere berichten
 1. Schuurs over interesse Liverpool: 'Ik lees ook dingen'
  Play

  Schuurs over interesse Liverpool: 'Ik lees ook dingen'

 2. Samenvatting | FC Emmen - Ajax
  PREMIUM
  VIDEO

  Bekijk hier hoe Ajax met groot gemak wint bij FC Emmen

  21:06