Hamilton wint na motorprobleem Leclerc, safetycar kost Verstappen podiumplek

In Bahrein leek Charles Leclerc de macht over te nemen bij Ferrari. Ingehaald bij de start knokte hij zich rap weer langs Sebastian Vettel, die daarna weer eens kraakte onder druk. Maar motorproblemen wierpen Leclerc in de finale op jammerlijke wijze terug. Zo mazzelde Mercedes met een nieuw één-tweetje, nu met Lewis Hamilton als winnaar en Valtteri Bottas als nummer twee. Door een safetycar mocht Leclerc als nummer drie nog naar het podium en moest Max Verstappen genoegen nemen met de vierde plaats. Zijn beste resultaat ooit in Bahrein.

Volledig scherm
© BSR Agency

Door Arjan Schouten

Medelijden. Dat kreeg je als kijker van de vijftiende Grand Prix van Bahrein. Want natuurlijk had Leclerc daar zijn eerste Grand Prix moeten winnen. Vertrokken van zijn eerste pole position bleef hij ijzig kalm toen Sebastian Vettel hem meteen voorbijschoot. Vijf rondjes nam hij de tijd om het gat rustig dicht te werken. Daarna meldde de 21-jarige Monegask aan de pitmuur dat hij sneller was en bij de eerste de beste mogelijkheid verwees hij zijn teamgenoot weer terug naar plaats twee.

Comfortabel terug aan de leiding zag Leclerc teammaat Vettel weer eens kraken onder druk, in zijn spiegels. Na een gevecht met Lewis Hamilton spinde de viervoudig wereldkampioen en tot overmaat van ramp knalde ook nog eens zijn voorvleugel uit elkaar.

Zo leek de opmaat van een machtsovername bij de Italiaanse Scuderia wel rond in Bahrein. Het jonkie dat in Australië al wilde aanvallen maar daar nog aan de ketting werd gelegd, greep in zijn tweede race namens Ferrari wél zijn kans. Zijn naam werd al zo’n beetje in de bokaal gegraveerd door de organisatie, maar met nog tien rondes te gaan sloeg dan toch het noodlot toe voor Leclerc. ,,Wat is er aan de hand? Mijn motor doet vreemd’’, klaagde hij over de boordradio. Een achterblijver schoot weer voorbij, rondetijden zakten in als een te lang buiten de koelkast bewaarde pudding en zijn jongensboek werd langzaam weer uitgegumd. Nog negen rondjes en daar kwam Lewis Hamilton al langs gezeild. Weg P1. En vijf rondes later ging ook P2 nog naar Mercedes, toen ook Bottas langs kwam. Drama in het kwadraat. Ferrari dat cadeautjes uitdeelde. Want Max Verstappen, opgeklommen door de spin van Vettel, leek zelfs de laatste podiumplaats nog van Leclerc af te kunnen pikken.

Twee rondes voor het einde was daar echter de reddingsboei voor pechvogel Leclerc. Een safetycar, toen Daniel Ricciardo én Nico Hülkenberg tegelijkertijd stil vielen. Zo finishte het veld achter de safetycar met Hamilton als mazzelende winnaar, Bottas als nummer twee en Leclerc nog als derde, voor Verstappen die gestart van P5 nog vierde werd. Zijn beste resultaat ooit in Bahrein.

,,Wat een extreme pech voor Charles”, vertelt Hamilton tijdens de uitloopronde over de boordradio. ,,Hij reed zo'n geweldige race. We hebben nog flink wat werk te verzetten om deze gasten achter ons te houden. We hebben mazzel gehad, maar ik heb wel alles gegeven.”

,,Natuurlijk ben ik teleurgesteld, maar het team heeft fantastisch gewerkt om de snelheid terug te vinden. We komen sterker terug”, vertelt Leclerc na afloop. ,,Het is een onderdeel van het racen.”

Volledig scherm
Uitslag Grand Prix van Bahrein © AD