Volledig scherm
Hein Otterspeer. © Jerry Andre / Sutton Images

‘Het mooist vind ik dat Max spot met alle wetten’

F1-PanelIn aanloop naar elke Formule 1-race blikken we dit seizoen vooruit op het raceweekeinde met een fan van Max Verstappen, afkomstig uit de sportwereld. Voorafgaand aan de GP van Australië vandaag: schaatser Hein Otterspeer.

Door Rik Spekenbrink

Na een winter van sleutelen, testen en voorbeschouwen gaat het circus dit weekeinde weer van start. De één gokt op een titel voor Max Verstappen, de ander verwacht een overgangsjaar. En jij?

Quote

Hij is heel volwassen geworden, denkt echt wel twee keer na tegenwoor­dig.

Hein Otterspeer: ,,Ik denk dat het voor mij het lastigst is om te zeggen in deze rubriek, nog voordat de eerste race is gereden. De wintertests heb ik gevolgd, maar het lijkt erop dat de één zo veel mogelijk rondes wil rijden om data te verzamelen terwijl de ander er juist iets minder kilometers maakt maar wel een aantal keer volle bak gaat. En dan zijn ook de regels nog wat veranderd, met bredere vleugels en een grotere tank. Als het over Verstappen gaat: de keuze om met Honda in zee te gaan is een gok. Mensen blijven lang hangen in de problemen die Red Bull had met Renault, maar vergeet niet dat die combinatie ook een paar keer wereldkampioen is geworden. Maar de testresultaten in Barcelona zagen er vorige maand goed uit. Hopelijk zorgt Honda voor een frisse start.”

Los van de motor heeft Verstappen zich afgelopen jaar volgens velen sterk ontwikkeld. Hoe kijk je daar naar?

,,Hij is heel volwassen geworden, denkt echt wel twee keer na tegenwoordig. Het rookiegehalte is er wel een beetje vanaf, ook al is het nog steeds een jonge gozer. Hij kan met de besten mee als het gaat om strategisch denken, de juiste keuzes maken op cruciale momenten. Nee, dat zit echt wel goed.”

Op wie of wat ga je verder letten dit seizoen?

,,Ik ben heel benieuwd naar Daniel Ricciardo. Die ging van Red Bull naar Renault en laat een veilige omgeving achter zich. Ik hoop oprecht dat het geen Fernando Alonso wordt, die bij McLaren een paar jaar alleen maar kon aanmodderen. Daar zijn hij en Ricciardo te goed voor. Verder kijk ik uit naar de duels tussen Sebastian Vettel en Charles Leclerc bij Ferrari. Die Leclerc is een talentvol ventje en kan het Vettel echt moeilijk gaan maken, verwacht ik.”

Luister hieronder naar De Grote F1 Seizoensvoorbeschouwing of abonneer je via de andere kanalen.

Wat heb jij precies met Max Verstappen?

Quote

Max is een ruwe diamant en maakt het waar, terwijl de druk elk jaar groter wordt.

,,Het mooist vind ik dat hij spot met alle wetten. Als klein ventje zonder rijbewijs de Formule 1 in komen, snel van Toro Rosso naar Red Bull gaan en races winnen. Hij weet als geen ander wat het maximale bereik is van een auto, qua inhalen, banden sparen enzovoort. Max is een ruwe diamant en maakt het waar, terwijl de druk elk jaar groter wordt. Ik keek vroeger al wel naar Formule 1, maar minder intensief dan tegenwoordig. Nu ga ik zelfs op zoek naar oude beelden om mijn kennis over de historie bij te spijkeren. Schitterend, al die duels tussen grote iconen. Het is gewoon een prachtsport.”

  1. Mercedes presenteert op Valentijnsdag nieuwe bolide

    Mercedes presen­teert op Valentijns­dag nieuwe bolide

    Mercedes onthult op Valentijnsdag de bolide waarmee Lewis Hamilton en Valtteri Bottas komend seizoen weer op jacht gaan naar de wereldtitel in de Formule 1. De Duitse renstal, die al jaren de koningsklasse van de autosport domineert, maakte bekend dat de presentatie op 14 februari wordt gehouden. "We zeggen niet dat je je plannen voor Valentijnsdag moet cancelen, maar je zou het waarschijnlijk wel moeten doen...", schrijft Mercedes in een bericht op Twitter.