Volledig scherm
© AD

'Je mag ervan uitgaan dat podiumkans Verstappen reëel is'

F1-panelIn aanloop naar elke Formule 1-race kijken we dit seizoen alvast vooruit naar het raceweekeinde met kenners, prominenten en liefhebbers. Voorafgaand aan de GP van Singapore vandaag: de zelfbenoemde F1-encylopedie van Ziggo, Rob van Gameren, en coureur Jan Lammers.

Door Rik Spekenbrink

Bij Max Verstappen en Red Bull klinken optimistische geluiden voor de Grote Prijs van Singapore. Terecht?

Volledig scherm
Verstappen in 2016 op het circuit van Singapore © Photo News

Rob van Gameren: ,,Ja, dat lijkt terecht. Er is weer een update en Red Bull was afgelopen jaren al sterk in Singapore. Wat me wel opviel toen ik de afgelopen 2 grands prix terugkeek is dat Max daar niet goed gestart is. In 2015 bleef hij staan, vorig jaar had hij ook een slechte start. Als hij weer veroordeeld wordt tot een inhaalrace, hoe leuk we dat ook vinden om naar te kijken, wordt het moeilijk om podium te rijden.”

Jan Lammers: ,,Het team is dit seizoen steeds heel terughoudend met het uitspreken van hoge verwachtingen. Dus juist als ze enthousiast zijn, zoals nu, mag je ervan uitgaan dat die podiumkans reëel is. Ze hebben vast positieve informatie over die update uit de windtunnel of anderszins. En Red Bull deed het inderdaad vaak goed daar. Aan de andere kant: het is geen business as usual, het moet nog gebeuren. En ik zou er niet gek van staan te kijken als zich een vreemd eend gaat mengen om de plekken bij de eerste zes. McLaren bijvoorbeeld.”

Verstappen en de Nederlandse racefans kunnen wel een opsteker gebruiken. Of zit iedereen al met zijn gedachten bij 2018?

Quote

Schumacher, Senna en Alonso hebben ook wel eens lopen tobben

Jan Lammers

Van Gameren: ,,Het blijft lastig om in het hoofd van Max te kijken, hij is geen doorsnee man. Maar het lijkt me duidelijk dat een podiumplek altijd lekker is, zeker in zo’n kloteseizoen als dit. Je gaat wat lekkerder de winter in ook, als je een paar fijne resultaten hebt. Bij Max is er meteen herrie of paniek als hij een paar keer uitvalt. Niet onlogisch, maar als je elke week de monteurs op hun ballen moet geven, kun je ook de zeur van het team worden. Dus iedereen is gebaat bij een sterk slot van dit seizoen, ook al word je er geen wereldkampioen meer mee. Wat ook meespeelt: Max is ten opzichte van ploeggenoot Daniel Ricciardo veruit de snelste in de kwalificatie, maar heeft de helft minder punten. Dat steekt raar af en is een beetje pijnlijk. Dat wil hij rechtzetten.”

Lammers: ,,Ik heb al vaker gezegd: we moeten het niet overdrijven. We maken er in Nederland een drama van, maar een minuut stilte voor Max is nog niet nodig. Schumacher, Senna en Alonso hebben ook wel eens lopen tobben. Zo’n seizoen kun je gewoon een keer hebben. Het is Max altijd voor de wind gegaan, nu ziet hij een keer de andere kant van de medaille. Dat draagt als het goed is alleen maar bij aan zijn ervaring en maakt hem straks eventueel een mooiere wereldkampioen.”

Over de titelrace. Mercedes lijkt het momentum te hebben, al zijn ze voorzichtig over hun kansen in Singapore. Hoe gaat de strijd tussen Lewis Hamilton en Sebastian Vettel verder?

Van Gameren: ,,Ik hoop dat het pas in de laatste race wordt beslist. Begin dit jaar hadden we spannende races, nu zijn ze voorspelbaar en soms saai. Dus dan maar een spannende titelrace, dat kan nog wel. Bij Mercedes plaatsen ze zichzelf al het hele jaar in de underdogpositie, nergens voor nodig.”

Lammers: ,,Bij Ferrari staat de druk wel op de ketel. Italianen zijn niet zo geduldig, ze willen die prestaties van eerder dit seizoen weer zien. Dus ik verwacht een opleving van ze. Maar ik ben wel onder de indruk van Hamilton. Vaak dacht ik: hij heeft gewoon de beste auto. Maar de manier waarop hij in Monza die pole position nog pakte, vond ik erg knap. Hamilton lijkt nu op zijn absolute top te rijden, onder alle omstandigheden.”

Volledig scherm
© AFP

Zondag staat om 14.00 uur de nachtrace van Singapore op het programma. Vanaf vrijdag beginnen de vrije trainingen en deze zijn via onze liveblogs te volgen. Na afloop volgen de videosamenvattingen online. Ziggo Sport zendt alles live uit.