Volledig scherm
© EPA

Late aanval Verstappen op Bottas mislukt nipt, Leclerc productief op slotdag

Testdagen BarcelonaMax Verstappen heeft in Barcelona het beste bewaard voor het allerlaatste moment. In het laatste uur van de afsluitende testdag opende de 22-jarige Red Bull-coureur ineens de aanval op Valtteri Bottas, maar zijn 1.16,269 was net niet genoeg om de Fin (1.16,196) van de eerste plaats te stoten.

Ook de laatste testdag was voor het team van Red Bull geen vlekkeloze. Dat had met name te maken met een schuiver die Alexander Albon maakte in het laatste uur van de ochtendsessie. Halverwege bocht 12 was hij zijn RB16 kwijt om in de grindbak te belanden. In tegenstelling tot ploeggenoot Verstappen een dag eerder kwam Albon wel op eigen kracht weg.

Valtteri Bottas in zijn Mercedes.
Volledig scherm
Valtteri Bottas in zijn Mercedes. © REUTERS

Verstappen nam na de lunchpauze de middagsessie voor zijn rekening. Het duurde vervolgens lang voordat de Nederlander een tijd op de klokken zette, dat gebeurde pas een klein uur na het begin van de test. Nadat daarna ook een klein probleempje met de remmen aan de rechter voorkant verholpen was zette Verstappen steeds meer aan op de baan en met nog een half uur te gaan opende hij de aanval op de toptijd van Bottas (1.16,196). Hij leek erop gebrand om P1 van de Fin af te nemen, maar slaagde daar uiteindelijk net niet in. Het verschil was zeven honderdsten toen de vlag gezwaaid werd. De 1.16,269 was wel Max zijn beste tijd over de twee testweken gezien en de derde overall. De twee beste tijden staan allebei achter de naam van Bottas.

Veruit de meest productieve van de 14 coureurs die op de slotdag in actie kwamen was Charles Leclerc. Hij legde met 181 rondes meer dan 840 kilometer af. Alleen Carlos Sainz kwam nog enigszins in de buurt met 163.

Beluister de nieuwste F1-podcast Pitstop met een terugblik op de tests.