Volledig scherm
© BSR Agency

Leclerc één na jongste polesitter, Verstappen vijfde

Pas 21 jaar is Charles Leclerc en nu al start hij morgen in Bahrein van pole position. Alleen Sebastian Vettel, die naar P2 verwezen werd door zijn nieuwe ploegmaat, was ooit een jongere polesitter. Max Verstappen bleek niet opgewassen tegen het geweld van Ferrari en start morgen als vijfde.

Volledig scherm
© Getty Images

Door Arjan Schouten

Pas 21 jaar, 5 maanden en 15 dagen oud is Charles Leclerc, als hij morgen voor het eerst van pole position vertrekt in Bahrein. Net geen record voor de Monegask van Ferrari. Die eer blijft bij zijn teamgenoot Sebastian Vettel, die in 2008 in Italië pas 21 jaar, 2 maanden en 11 dagen oud was toen hij voor het eerst vooraan mocht vertrekken bij een Grand Prix. Maar op de ultieme ronde van zijn nieuwe teamgenoot had hij in de kwalificatie van de GP van Bahrein vanavond geen passend antwoord.

In 1.27,958 reed Leclerc in een eerste poging in Q3 al exact de tijd waar Vettel een jaar terug mee pole pakte. Vettel gooide alles op één poging, maar bleef er in 1.28,160 net achter. Leclerc, die toen al zeker was van pole, maakte het karwei in stijl af door in zijn ultieme ronde zelf nog te verbeteren naar 1.27,866.

Volledig scherm
© AP

Mercedes en Max Verstappen bleken zoals verwacht niet opgewassen tegen het geweld van Ferrari. Achter beide Mercedessen start Verstappen morgen als vijfde aan zijn vijfde GP In Bahrein. Een prima resultaat, want in de top-5 kwalificeerde hij zich nog niet eerder in het woestijnkoninkrijk.

Leclerc bleef opvallend rustig na zijn eerste poleposition in wat pas zijn tweede raceweekend voor Ferrari is. ,,Geweldig jongens”, riep hij door de boordradio, naar de pitmuur. ,,Maar dit is pas deel één. Laten we morgen proberen de klus te klaren.‘’

Na afloop op de grid gaf Vettel hem alle credits. ,,Charles heeft een geweldige job gedaan en hij verdient de pole’‘, meende de Duitser, die in Australië baalde van een slechte start na toch heel hoopgevende testdagen in Spanje. ,,Het belangrijkste is dat we er nu weer een stuk beter voor staan als team’‘, vond Vettel dan ook. ,,Nu moeten we het morgen ook afmaken in de race.‘’

De startopstelling
Volledig scherm
De startopstelling

Luister nu naar de nieuwste aflevering van de Formule 1-podcast Pitstop! Met verslaggevers Arjan Schouten, Rik Spekenbrink, Tim Engelen en presentator Hidde van Warmerdam.