Leclerc snel, Gasly crasht, Mercedes productief

VideoHet gaat iedere dag een tikkeltje sneller in Barcelona. Negen van de tien teams noteerden vandaag, op de voorlaatste testdag, hun snelste tijd van deze wintertest. Rapste man was Charles Leclerc in de Ferrari. Die andere nieuwe rijder in een topteam, Red Bulls Pierre Gasly, haalde de headlines om een minder fraaie reden.

Door Rik Spekenbrink

Met 1.16,231 benaderde Leclerc, opvolger van Kimi Räikkönen bij Ferrari, de pole position-tijd van Lewis Hamilton op Circuit de Catalunya vorig jaar (1.16,173). Het was dan ook de snelste tijd na zeven van de acht testdagen in Spanje. De Monegask (21) reed bovendien een indrukwekkend aantal van 138 rondes en maakte daarmee het verlies in ‘asfalt-tijd’ bij Ferrari op dinsdag en woensdag enigszins goed. Overigens eindigde de goede werkdag voor Leclerc in mineur, 20 minuten voor het einde van de sessie kwam zijn auto door nog onbekende oorzaak tot stilstand.

Volledig scherm
De auto van Gasly wordt bekeken na de crash. © BSR Agency

Nog productiever dan Ferrari overigens was Mercedes, waar Lewis Hamilton in de ochtendsessie tot 85 omlopen kwam en Valtteri Bottas daar in de middag nog eens 97 bij kon optellen. Beide mannen bleven – opnieuw – ver achter met hun snelste tijden, maar dat zegt ongetwijfeld niets over hun kansen om voor het zesde jaar op rij wereldkampioen te worden.

Pierre Gasly, de nieuwe teamgenoot van Max Verstappen bij Red Bull Racing, schoot in de middag hard van de baan. Het lijkt erop dat hij de grip over zijn wagen verloor door even op het gras naast de baan te belanden. De Fransman stapte zelf uit de auto en ook bij een snelle controle bleek hij fysiek in orde. Maar de RB15 had fikse schade, zo was op foto’s duidelijk te zien. Dat betekent overwerk voor de monteurs van het team, want morgen heeft Max Verstappen de auto weer nodig voor de laatste testdag van deze winter.

Wilt u de testdag nog eens herbeleven? Lees dan hieronder het liveblog terug: