Volledig scherm
© ANP

Max in Brazilië: Briljant in de regen en heerlijk langs Perez

Track recordVoorafgaand aan alle 21 Formule 1-races duikt AD Sportwereld per circuit in het track record van Max Verstappen. Deel 20: de GP van Brazilië, waar de Limburger in 2016 wereldberoemd werd door zijn inhaalrace in de regen.

Door Arjan Schouten

Optredens: 3
Finishes: 3
Uitvalbeurten: 0
Beste kwalificatie: 4de (2016 en 2017)
Beste race-resultaat: 3de (2016)
Aantal WK-punten: 27

Zeg Max Verstappen en Brazilië en iedereen denkt meteen aan 2016. Die bijzondere inhaalrace in de regen. Maar daar ging dus nog een negende plaats (na diskwalificatie Felipe Massa) aan vooraf bij zijn vuurdoop in 2015. En ook toen zorgde hij in een matte race al voor wat spektakel, bijvoorbeeld met een prachtige inhaalactie buitenom bij Sergio Perez. ,,Bijzonder moeilijk, ik kan amper uitleggen wat ik daar nou precies deed’’, zei hij er zelf over op de Britse televisie. ,,We raakten elkaar lichtjes. Ik was heel blij dat ik er heelhuids langs kwam.’’

Zo scoorde hij destijds in zijn Toro Rosso voor de zesde keer op rij WK-punten. Maar straks als hij met pensioen is, is die race op Interlagos slechts een voetnoot. Zijn terugkeer in 2016 zal een langer hoofdstuk verdienen, mocht hij ooit een boek overwegen. Wat Verstappen toen deed, in de Braziliaanse regen, leek wereldwijd nog groter binnen te komen dan zijn eerste zege in Spanje, een halfjaar eerder. Deze website kwam superlatieven te kort om zijn daden te beschrijven. ‘Bizar goede Verstappen rijdt zich magistraal naar derde plek in Brazilië’, luidde de kop. En dat terwijl hij niet ver voor de finale van de race nog zestiende lag.

Volledig scherm
© Getty Images

Safe

Volledig scherm
© AFP

Waar heel het veld wisselde naar regenbanden, schroefden ze bij Red Bull Racing de intermediates onder. Zo leek een prima race van Verstappen - gestart als vierde en al op heerlijke wijze langs Nico Rosberg en Sebastian Vettel - letterlijk in het water te vallen. Maar na de extra pitstop schoot hij eenmaal op regenbanden door het veld als een mes door de boter. De laatste vijftien rondjes na zijn herstart kunnen zonder montage zo op de dvd met hoogtepunten van Verstappen. Wie herinnert zich niet die safe? Hoe hij wonderwel zijn glijdende bolide uit de vangrail hield? ,,Een beetje geluk. Maar aan de andere kant, ik heb vol op de rem getrapt. Op een gegeven moment kreeg ik de voorkant terug en dan draait ie weer. Net net in de vangrail. En net niet is goed’’, aldus Verstappen, bij Ziggo Sport.

Lewis Hamilton won voor Nico Rosberg, maar dat weet helemaal niemand meer. Alle aandacht ging naar die jonge driftende Nederlander die de regen de baas was. ,,Ik heb zoiets echt nog nooit gezien. Zelfs mij heeft hij verrast en ik ken hem toch al een lange tijd. Ongelofelijk’’, stamelde vader Jos voor de camera’s.

Waar van zijn race in 2016 op Youtube complete ‘tribute videos’ bestaan, bleek het volgende optreden in 2017 minder boeiend. Ook toen kwam hij net als nu met een zege uit Mexico op zak naar Sao Paulo. Maar vooraf was de toon al niet al te hoopvol. Renault bleek met alle focus al op 2018 door de materialen heen en schroefde uit voorzorg het motorvermogen wat terug, om zo maar het einde van het jaar te halen. Na uitstekende optredens in Maleisië, Japan, Amerika en Mexico belandde Verstappen in Brazilië zo weer waar hij zo vaak stond, eerder dat seizoen. Als vijfde, achter beide Ferrari’s en Mercedessen. Hij haalde er na afloop zijn schouders over op, er waren duidelijk redenen voor. Maar het voelde als een domper na zoveel succes. En dat zal zondag niet anders zijn, mocht er aan zijn sterke serie - derde in Japan, tweede in Amerika, eerste in Mexico - een einde komen. 

Luister hieronder naar de Formule 1-podcast 'Pitstop’, waar  onder meer Jos Vaessen ingaat op de verhalen omtrent een GP in Nederland.