Volledig scherm
31 juli 2016: Red Bull op het podium van Hockenheim: Daniel Ricciardo (links) als nummer 2, Max Verstappen op 3. © EPA

Max Verstappen in Duitsland: één race, één podium

GP op HockenheimVoorafgaand aan alle 21 Formule 1-races duikt AD Sportwereld per circuit in het track record van Max Verstappen. Deel 11: Hockenheim.

Door Rik Spekenbrink

Optredens: 1 (2016)
Finishes: 1
Uitvalbeurten: 0
Beste kwalificatie: 3de
Beste race-resultaat: 3de
Aantal WK-punten: 15

De Grote Prijs van Duitsland is de laatste jaren geen zekerheidje op de volle Formule 1-kalender. Max Verstappen racete maar één keer op Hockenheim, 2 seizoenen geleden.

Die ene herinnering is wel een fijne voor de Nederlander. In de Red Bull staat hij in Duitsland voor de vierde keer op het podium. Plek 3, maar Verstappen laat na afloop duidelijk weten: hij heeft ploeggenoot Daniel Ricciardo voorbij gelaten. De Australiër eindigt de race als tweede.

Volledig scherm
Max Verstappen in 2016 in actie tijdens de vrije training voor de Grote Prijs van Duitsland op circuit Hockenheim. © anp

Een scenario als twee jaar geleden is inmiddels al lang ondenkbaar. Maar de verhoudingen lagen in 2016 anders. Verstappen was eerder dat seizoen met spoed getransfereerd van Toro Rosso naar het A-team Red Bull Racing, waar Ricciardo natuurlijk al langer met succes reed. Hoewel er binnen het team nooit sprake is geweest van een kopman en een knecht, heeft Ricciardo op dat moment een licht voordeel.

Bovendien hebben beide coureurs twee jaar geleden op Hockenheim niet hetzelfde tactiek. Verstappen begint vanaf plek 4, maar kent een perfecte start. Hij haalt Ricciardo in de eerste bocht buitenom in en ligt dan 2de. Maar als zijn ploegmaat tegen het einde van de race snellere banden onder de auto heeft liggen, krijgt die vrij baan om leider in de race Lewis Hamilton onder druk te zetten. De Brit wint toch, maar met de twee podiumplaatsen passeert Red Bull in het constructeurskampioenschap Ferrari, een vooraf uitgesproken doel.

Iemand verplicht voorbij laten gaan, Verstappen heeft het zelden gedaan en zal er altijd een frisse weerzin bij voelen, racer pur sang als hij is. Had hij Ricciardo ook laten passeren als het om de winst was gegaan? ,,Geen idee, we vechten niet om zeges”, haalde Verstappen 2 jaar geleden de schouders op. ,,Het ging nu om een goed teamresultaat.”

Omdat het track record van Max Verstappen op Hockenheim zo kort is, ook even een blik op dat van vader Jos. Al was het maar omdat een historisch Formule 1-moment hier plaatsvond. In zijn debuutseizoen 1994 vloog de Benetton van Jos Verstappen in brand, nadat er bij de pitstop door een los gekomen slang benzine op de auto kwam. De beelden zijn nog altijd indrukwekkend. Verstappen komt er met lichte brandwonden vanaf, later krijgt Benetton een boete omdat het een filter uit de tankinstallatie had verwijderd om sneller te kunnen tanken.

Vader Jos reed overigens 7 keer op Hockenheim. Zijn beste resultaten zijn een 9de plek in 2001 en een 10de in 1997.

Bekijk hieronder de hoogtepunten van de Grand Prix van Groot-Brittannië:

Volledig scherm
Max Verstappen op de fiets op Hockenheim. © ANP