Volledig scherm
Max Verstappen met de camera. De Nederlander is één van de sterren in de Formule 1-docu op Netflix. © Getty Images

Netflix-docu met Max Verstappen moet jonge fans verleiden

Na succesvolle documentaires over Ayrton Senna, McLaren en Williams verschijnt op Netflix binnenkort ook een 10-delige docu over het afgelopen seizoen in de Formule 1. Met Max Verstappen als een van de sterren.

Volledig scherm
Producer James Gay-Rees oogstte eerder veel lof met een documentaire over de verongelukte Braziliaanse coureur Senna. © internet

Door Arjan Schouten

De deze week verschenen trailer voor de Nederlandse markt beloofde alvast veel goeds. Actie op het asfalt, opspattende vonken, snelheid, spanning, een pratende Max Verstappen en teambaas Christian Horner die het managen van ezels eenvoudiger noemt dan coureurs. Alleen de releasedatum ontbrak er nog aan. ‘Binnenkort op Netflix’, zo eindigde de teaser.

Een officiële releasedatum communiceert Netflix vooralsnog niet, maar reken maar dat de langverwachte documentaire vlak voor de seizoensstart in Australië (17 maart) beschikbaar komt op de streamingservice. De serie moet immers nieuwe, jonge fans verleiden om de sport na het zien van de documentaire ook zelf te gaan volgen. En dan sla je dus de handen ineen met het razend populaire Netflix. Net zoals content gratis wordt aangeboden op een eigen Youtube-kanaal met 1,8 miljoen abonnees. Zo boor je nieuwe markten aan anno 2019, naast grof geld investeren in een speciale Esports Series. Alle pijlen op de jeugd, om vergrijzing van de fanbase tegen te gaan.

Wat precies van de documentaire op Netflix valt te verwachten? De aankondiging van ‘Untitled Formula 1 Project’ staat al op Netflix: ‘Coureurs, managers en teameigenaren leven hun leven in de hoogste versnelling - op en naast het asfalt - tijdens een meedogenloos Formule 1-seizoen’.

Het hele jaar keken cameramensen van Netflix mee in het Formule 1-circus, met toegang tot de paddock, teamaangelegenheden en bepaalde teamevents. Maar om de documentaire meer dan alleen sportieve spanning mee te geven, wordt er ook achter de schermen gefilmd bij onderhandelingen over bijvoorbeeld de toekomst van de sport en teams. Dit om maar te benadrukken dat Formule 1 naast competitie ook een wespennest vol intriges en gekonkel kan zijn. House of Cards, maar dan op vier wielen.

Wie de teaser deze week heeft gezien, zal automatisch denken dat Max Verstappen de hoofdrolspeler is. Maar die trailer bleek puur voor de Nederlandse markt bedoeld. ,,Ik snap goed dat ze Max daarvoor uitlichten, maar Max is gewoon onderdeel van de documentaire, net als de andere coureurs’’, weet zijn manager Raymond Vermeulen. ,,Hij heeft geen grotere rol dan bijvoorbeeld Romain Grosjean of Kevin Magnussen. Het is een heel evenwichtige samenhang tussen teams en rijders.’’

Naast de actuele ontwikkelingen richtten de camerateams zich bij elke race extra op een aantal coureurs. Zo lag in Melbourne de focus op thuisfavoriet Daniel Ricciardo en werd Verstappen in Monaco op de voet gevolgd door Netflix. Zijn weekend werd overigens een ramp. Verstappen miste er de kwalificatie en eindigde pas als negende in de race, die teammaat Ricciardo won.

De producer van de documentaire is geen onbekende. Oscar-winnaar James Gay-Rees oogstte veel lof met zijn rauwe documentaires Senna en Amy, over Ayrton Senna en zangeres Amy Winehouse. Daarnaast maakte hij ook films over britpopband Oasis (Supersonic), Cristiano Ronaldo, Maradona en de oudste paardenrace ter wereld, de Palio di Siena.

Volledig scherm
Max Verstappen werd in Monaco op de voet gevolgd door Netflix. © Getty Images
  1. Mercedes presenteert op Valentijnsdag nieuwe bolide

    Mercedes presen­teert op Valentijns­dag nieuwe bolide

    Mercedes onthult op Valentijnsdag de bolide waarmee Lewis Hamilton en Valtteri Bottas komend seizoen weer op jacht gaan naar de wereldtitel in de Formule 1. De Duitse renstal, die al jaren de koningsklasse van de autosport domineert, maakte bekend dat de presentatie op 14 februari wordt gehouden. "We zeggen niet dat je je plannen voor Valentijnsdag moet cancelen, maar je zou het waarschijnlijk wel moeten doen...", schrijft Mercedes in een bericht op Twitter.