Het Albert Park Circuit in Melbourne blijft dit weekend leeg.
Volledig scherm
Het Albert Park Circuit in Melbourne blijft dit weekend leeg. © EPA

Nu naar Bahrein, of start het F1-seizoen pas in Bakoe?

GP Australië afgelastEen drama werd de Grand Prix van Australië. Tot racen kwamen de coureurs niet eens in Melbourne. Maar wat wordt nu de seizoensopener?

Door Arjan Schouten

Toch nog ingehaald door het coronaspook, ook de snelste sport ter wereld had er last van in Melbourne. Zo werd het een pijnlijk en kort bezoek aan Australië. Zonder één meter op het asfalt te hebben geracet, keerden de F1-coureurs huiswaarts. Maar waar zien ze elkaar weer terug? Normaal volgende week in Bahrein, zou je zeggen. Maar Liberty-topman Chase Carey wilde daar in de paddock van Albert Park geen garantie op plakken. En ook over zijn persoonlijke reddingsoperatie in Vietnam bleef hij onduidelijk. China is al verplaatst. Vervolgens wacht Nederland, maar ook daar kun je vanwege corona nu niet racen, net als in Barcelona en Monaco. Dus ging er een raar gerucht de rap leegstromende paddock door in Australië, de wereld in geholpen door Red Bull-spindokter Helmut Marko. Hij liet zich ontvallen dat het seizoen zomaar eens pas in Bakoe, Azerbeidzjan geopend zou kunnen worden, begin juni. En dat vervolgens de zomerstop vervalt en volgepland wordt met in te halen races.

Natuurlijk ging Carey daar niet concreet op in, maar hij was niet te beroerd om toe te geven dat het nu al bijna een schier onmogelijke klus lijkt om nog aan die 22 races te komen in 2020, die vooraf beloofd waren. ,,Ik heb nog nooit zoiets alom aanwezigs en alles bedreigend als corona meegemaakt. En dat maakt alles nu vloeibaar”, aldus Carey. ,,Eerst moeten we alles hier in Australië netjes oplossen en dan gaan we zo spoedig mogelijk naar de volgende races kijken. Maar de situatie van over een dag laat zich al moeilijk voorspellen nu, laat staan over vier dagen. Daarom voegt het niks toe om nu over hypothetische zaken te gaan praten. We hebben niet alles in de hand, moeten zien hoe dit zich verder ontwikkelt.”

 1. Renault: ‘Geen haast met aanstellen vervanger Ricciardo’

  Renault: ‘Geen haast met aanstellen vervanger Ricciardo’

  Renault heeft geen haast met het zoeken naar een vervanger van Daniel Ricciardo, de Australische coureur die na dit seizoen vertrekt naar McLaren. ,,We moeten eerst weten hoe onze auto het doet in de races en we hebben dit jaar nog geen race gereden. De prestaties van de auto bepalen ook welk type coureur we zoeken", zegt teambaas Cyril Abiteboul tegen Motorsport.com. ,,Dus wil ik de tijd nemen voor we een keuze voor de coureur maken. Dat kan best nog een aantal maanden duren."
 2. Leclerc scheurt door straten van Monaco voor filmopnames: ‘Dit was geweldig’
  Video

  Leclerc scheurt door straten van Monaco voor filmopna­mes: ‘Dit was geweldig’

  Eigenlijk zouden Max Verstappen en de andere coureurs uit de Formule 1 zondag door de nauwe straten van Monaco racen, maar het bleef als gevolg van de coronacrisis stil in het prinsdom. Toch werden de straten ‘s ochtends afgesloten voor Charles Leclerc, die in een sportauto van Ferrari als enige wel door Monaco mocht racen. Dat deed de 22-jarige Monegask als hoofdrolspeler in een korte film van de Franse regisseur Claude Lelouch.