Volledig scherm
© reuters

Oranjezee ziet fenomenale Verstappen winnen in Oostenrijk

Een geweldige inhaalactie, een mazzeltje, de perfecte teamtactiek en een foutloze race. Dat waren de ingrediënten die een ontketende Max Verstappen in 'zijn tweede thuisrace' aan de zege hielpen. Zijn vierde overwinning, en dat met een kleine twintigduizend Nederlanders op de tribunes van de Red Bull Ring.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© reuters

Door Rik Spekenbrink

Wat een moeizaam weekeinde leek te gaan worden, draaide Max Verstappen vanmiddag in Oostenrijk eigenhandig om in één groot oranjefeest. Voor het oog van duizenden Nederlandse fans won hij de Grote Prijs van Oostenrijk. De vierde zege van zijn carrière en de eerste van het seizoen. Met drie podiumplekken op rij (3, 2 en 1) heeft Verstappen het teleurstellend verlopen begin van het seizoen 180 graden weten om te draaien.

De Max Verstappen-tribunes ontploften in de laatste ronde van de race. En daarna kleurde het asfalt oranje, toen de fans massaal richting het podium renden om hun idool de champagne te zien spuiten. En dat allemaal op de Red Bull Ring, ondanks de naam niet het favoriete circuit van het gelijknamige team, dat de thuisrace nog nooit had gewonnen.

De negende grand prix van het seizoen begon al met een heerlijke openingsronde, waarin van alles gebeurde. Kimi Räikkönen had de beste start van iedereen en wurmde zich precies tussen de twee Mercedessen voor hem. Maar toen hij zich even later verremde, buiten de baan raakte en zijn Ferrari weer het asfalt opstuurde, ging hij zo ver naar rechts dat Max Verstappen bijna op het gras belandde. Door die actie kon Valtteri Bottas, die vanaf pole position een zwakke start had, beiden inhalen en weer naar P2. Een paar bochten later nam Verstappen revanche, door Räikönnen op spectaculaire wijze in te halen en plek 3 weer over te nemen.

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp

Hoe hard Verstappen ging, bleek uit het verschil met de Fin van Ferrari. Dat liep snel op naar een paar tellen, en dat terwijl Räikkönen op zachtere en dus snellere banden was gestart. In de vijftiende ronde plofte de versnellingsbak van Bottas en schoof Verstappen een plekje op. Maar nog belangrijker: bij Red Bull waren ze wakker toen de virtuele safety car werd uitgeroepen. Verstappen kwam binnen, wisselde van supersoft naar soft en zag eenmaal terug op de baan dat hij nog steeds tweede lag, slechts 13 tellen achter koploper Hamilton. De Brit was woedend over de boordradio, richting zijn team. ,,Hoe hebben we dit kunnen missen", riep hij. En even later, toen hij gestopt was en ineens vierde lag, ,,ik wil van alles roepen...". Zijn engineer had het boetekleed al lang aangetrokken.

Verstappen had de leiding in de wedstrijd overgenomen en kwam, voor de verandering, een tijdje amper in beeld. Achter hem had iedereen zo zijn problemen. Hamilton had geen snelheid en werd ingehaald door Vettel, Ricciardo had zijn banden in no time versleten en moest naar binnen. Even later parkeerde de Australiër zijn auto aan de kant, de Renault-motor had het begeven.

Hoewel de voorsprong van Verstappen in de slotfase iets slonk ten opzichte van de Ferrari's van Räikkönen en Vettel achter hem, reed hij de race gecalculeerd uit. Vlak voor het einde viel Hamilton nog uit, om de rampzondag van Mercedes te voltooien. Verstappen reed zijn laatste ronde door een haag van geluid. ,,Dat ik hier win, met een Red Bull op de Red Bull Ring, met al die fans hier, voelt geweldig", jubelde Verstappen. ,,YES."

Vettel nam met zijn derde plek de leiding in het klassement over. Verstappen klimt daarin een plek en heeft nu 53 punten achterstand op de Duitser.

Volledig scherm
© afp

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Verstappen springt over het hek heen en in de armen van zijn monteurs. De Nederlander is uitzinnig.

FINISH

MAX VERSTAPPEN WINT DE GRAND PRIX VAN OOSTENRIJK!

Laatste ronde! De Oranje tribune komt bijna boven het motorgeluid uit. De Nederlander gaat winnen in Oostenrijk!

70/71

Nog 2.4 seconden. Dit gaat 'em worden! Duizenden Nederlanders worden gek in Oostenrijk!

Voor wie het iets interesseert: de beide Saubers (!) rijden in de punten.

67/71

Verstappen mag zijn motorvermogen omhoog gooien zo krijgt hij te horen.

66/71

Räikkönen komt op 2.8 seconden. Hij rijdt een baanrecord.

Räikkönen zal Vettel wel voorbijlaten. De Duitser kan nu veel punten pakken ten opzichte van Hamilton.

64/71

Het is voor het eerst sinds Spanje 2016 dat beide Mercedessen eruit liggen.

1. Verstappen
2. Räikkönen +3.632
3. Vettel +1.723
4. Grosjean +1 ronde
5. Magnussen +6.238

Zo vallen ze nooit uit en zo liggen beide Mercedessen uit de race!

En daar gaat Hamilton! Mercedes ligt eruit!

Räikkönen komt steeds dichterbij. Kan Verstappen niet harder of is hij zijn banden aan het sparen?

61/70

Hamilton krijgt te horen dat hij zijn motor moet terugdraaien, omdat hij Vettel toch niet meer gaat inhalen.

60/71

1. Verstappen
2. Räikkönen +4.238
3. Vettel +2.432
4. Hamilton +21.170

De Ferrari's komen steeds dichterbij: Räikkönen zit op 4.3 seconden.

58/71

Bij de achterbanden van Verstappen komen nu ook fikse slijtageplekken..

57/71

En ook problemen voor Brendon Hartley. De Nieuw-Zeelander valt uit met zijn Toro Rosso.

55/71

Tussenstand:
1. Verstappen
2. Räikkönen +5.306
3. Vettel +2.014
4. Hamilton +21.840
5. Grosjean +28.930
6. Magnussen +12.805

55/71

Einde race voor Ricciardo

Problemen voor Ricciardo! Zijn versnellingsbak houdt er mee op.

laad oudere berichten