P3 voor Verstappen na blunders Ferrari, 80ste pole Hamilton

SamenvattingMax Verstappen begint de Grote Prijs van Japan morgen verrassend vanaf de tweede startrij. Ferrari maakte er een potje van in Suzuka, waar Lewis Hamilton de 80ste pole position uit zijn carrière pakte.

Door Rik Spekenbrink

De uitlopers van tyfoon ‘Kong-Rey’ speelden dan toch hun rol in de kwalificatie voor de grand prix van Japan. Toen het in de slotfase van de kwalificatie vanochtend ineens hard ging regenen, hadden beide Ferrari’s nog geen snelle tijd op de klokken. Het bood Max Verstappen de kans om zich als derde te kwalificeren voor de race. Alleen de Mercedessen van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas waren, logischerwijs, sneller.

Quote

We maakten de juiste beslissing in Q3.

Max Verstappen

Verstappen ging ervan uit dat ‘P5’ het hoogst haalbare zou zijn in Suzuka. Maar er kan altijd iets geks gebeuren. En, ook een zekerheidje de laatste maanden, bij Ferrari maken ze een hoop fouten. Wat er gebeurde? Het team stuurde in Q3, het beslissende deel van de kwalificatie, Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen op intermediates naar buiten. Zeg maar ‘halve’ regenbanden. Maar op dat moment was het asfalt nog droog. Beide coureurs kwamen direct naar binnen, lieten gewone banden monteren, maar maakten in hun eerste snelle ronde allebei een fout, mede door verminderde grip wellicht.

En toen ging het regenen en was het gedaan. Vettel, de concurrent van Hamilton, start morgen vanaf een teleurstellende negende plek. Räikkönen staat naast Verstappen op plek 4. 

Volledig scherm
Sebastian Vettel. © AFP

Daniel Ricciardo, Verstappens ploeggenoot, moest de kwalificatie in ‘Q2’ staken met een stilgevallen auto. Daarmee komt het kwalificatieduel op 14-3 voor Verstappen. Hij heeft de Australiër de laatste 11 races verslagen.

,,Ik had dit niet verwacht”, zei Verstappen direct na de kwalificatie. ,,We maakten de juiste beslissing in Q3. Jammer dat we de fans niet een echt coole sessie hebben kunnen geven”, doelde hij op zijn hoop op een volledige natte kwalificatie. ,,Maar deze derde plek geeft me een grotere kans om net als afgelopen jaren hier het podium te halen.”

Verstappen toonde zich opgetogener dan gisteren. ,,Toen was ik niet blij, nu gaat het een stuk beter. We probeerden in de kwalificatie zo dicht mogelijk bij Ferrari te komen. Het zag er best goed uit. En toen kwam Q3, en namen we de juiste beslissing. Daarom sta ik nu derde. Ik denk eerlijk gezegd niet dat we in staat zijn om de zege te vechten met Mercedes morgen. Maar we gaan goed nadenken over de juiste racestrategie. Ik zal ook achterom moeten kijken. Kimi zal vanaf plek 4 zeker druk gaan zetten en ik verwacht dat Sebastian zich ook zal opwerken.''

Het zogeheten ‘Q1’ kwam even stil te liggen na een crash van Marcus Ericsson, overigens kort na een onschuldige spin van Sebastian Vettel. De baan was op sommige plekken vochtig van een lichte miezer. 

Volledig scherm
Vlnr: Valtteri Bottas, Lewis hamilton en Max Verstappen. © REUTERS
Volledig scherm
Max Verstappen. © REUTERS