Volledig scherm
Een rijtje helmen van wereldkampioenen Ayrton Senna, Michael Schumacher en Lewis Hamilton © Arjan Schouten

Paddock in Sjanghai is net een museum

BlogOnze verslaggevers Arjan Schouten en Rik Spekenbrink volgen het Formule 1-circuit op de voet. In blogs melden ze wat hen verbaast in de wereld van pk’s en glitter en glamour.

Volledig scherm
Een motorblok waarmee Alain Prost racete © Arjan Schouten

Door Arjan Schouten

Een helm van Michael Schumacher. Een motorblok en een beker van Alain Prost. Een portret van James Hunt. De race overall van Jean Alesi. De paddock in Sjanghai - normaal toch een van de saaisten van het hele Formule 1-circus, want eindeloos lang en een grote betonnen bak - lijkt dit jaar wel een museum. Het zal u niet ontgaan zijn: de koningsklasse van de autosport viert in China een jubileum. De duizendste race wordt er zondag verreden. Reden om eens terug te grijpen op de rijke historie van de raceklasse. Reken op veel oud-coureurs, zondag in de paddock. Iconische oude beelden op televisie. En natuurlijk al die memorabilia op en naast de baan, want natuurlijk gaan we oude bolides zien.

Volledig scherm
© Arjan Schouten

Veel coureurs van nu eren oude helden met een speciaal helmdesign. Zo is er Alexander Albon, de Thaise Brit van Toro Rosso, die zijn design heeft aangepast op die van Prins Bira, Birabongse Bhanubandh, de zoon van een Thaise prins die tussen 1950 en 1954 negentien Grands Prix reed. ,,Ik vond het wel gaaf om wat te doen met die historie”, aldus Albon, die bijval krijgt van George Russell. De helft van de helm van de jonge Williams-coureur is zondag gebaseerd op de oude kleuren die Juan-Pablo Montoya altijd gebruikte. In het midden van beide designs staat groot het getal 1000. Russels broer reed vroeger in de karts met een replica van de helm van Montoya en Russell kopieerde altijd de helmdesigns van zijn broer.

Romain Grosjean start dan weer met een wit, mat design geïnspireerd op het oude Formule 1-logo. ,,Normaal bewaar ik alleen overalls van mezelf, maar deze helm krijgt ook een plaatjes thuis op een plank”, vertelde de Fransman van Haas. ,,Toch wel heel gaaf om mee te mogen racen in de duizendste Grand Prix.”

Volledig scherm
Een helm van Michael Schumacher © Arjan Schouten

Er zijn echter ook meer nuchtere geesten op de grid. Zo is daar Lewis Hamilton, die alleen een speciaal petje heeft laten ontwerpen, met daarop een Chinese tatoeage die ook op zijn zij pronkt. Aan zijn helm is zondag niks speciaals. ,,Ik ben geen jongen voor verjaardagen of jubilea. Dit weekend is voor mij niet anders dan elk ander raceweekend. Of dit nou de 100ste, de 1000ste of de 10.000ste race is.”

In Max Verstappen vindt Hamilton een gelijke. Ook de Limburger interesseert het jubileum niet veel. ,,Voor mij heeft deze race helemaal geen speciale waarde.”

Volledig scherm
© Arjan Schouten
Volledig scherm
© Arjan Schouten