Volledig scherm
Charles Leclerc en Max Verstappen © AP

‘Podium haalbaar in Monaco, maar de vraag is welke trede’

Winnen? Max Verstappen neemt het woord voorafgaand aan de GP van Monaco liever niet in de mond. Mercedes is na vijf één-tweetjes op rij de favoriet, vindt de Limburger. Daarna komt hij pas.

Door Arjan Schouten

Het is de laatste jaren een logische reflex geworden in de Formule 1. Naar Red Bull Racing kijken als de race in Monaco nadert. Op het krappe, trage stratencircuit is Red Bull al jaren sterk. Vorig jaar won Daniel Ricciardo er nog. Maar nu is het een ander verhaal, hield Verstappen vandaag vol bij de persconferentie in de paddock in de jachthaven van Monaco, waar hij aan mocht schuiven met Ricciardo, Valtteri Bottas, Charles Leclerc en Robert Kubica. Waar het eerst logischerwijs minutenlang ging over de overleden Niki Lauda, kwamen daarna de winstkansen van Verstappens formatie uitgebreid aan bod. ,,Ik denk dat we Mercedes dit keer duidelijk als favoriet moeten beschouwen”, vertelde Verstappen nog maar eens. ,,Wij zijn zelf niet zo goed als dat we vorig jaar hier waren. Al is er binnen het team wel het vertrouwen dat we zeker voor het podium gaan vechten. De vraag is alleen: voor welke plaats op het podium.”

Volledig scherm
Max Verstappen © BSR Agency

Normaliter niet voor de zege dus, denkt Verstappen. Maar wat is normaal in Monaco? Hij presteerde er zelf nog nooit maximaal, in alle vier zijn optredens. Twee crashes, een vijfde plaats waar hij derde had kunnen worden en vorig jaar die onnodige crash in de laatste vrije training waarna hij de kwalificatie miste en een verloren weekend reed en negende werd. Of het hem frustreert dat hij nog nooit een topresultaat heeft genoteerd op de afspraak die door velen toch wordt gezien als de meest speciale op de kalender? ,,Mwah, ik heb pas vier keer gereden hier”, zo haalde hij zijn schouders even op. ,,Misschien rijd ik hier wel twintig keer, dan heb ik nog genoeg mogelijkheden om een mooie uitslag te rijden.”

Wat hij sowieso aan vertrouwen meeneemt naar de grote prijs in zijn eigen woonplaats is het gegeven dat hij nu een jaar vrijwel foutloos heeft geracet na zijn schuiver in de laatste vrije training in het prinsdom, twaalf maanden terug. Verstappen is daarna ‘volwassener’ gaan rijden, zo probeerde elke analist de F1-fan te doen geloven. ,,Maar ik weet niet of dat nou het directe gevolg is van die ene fout hier, hoor”, zo klonk het bij Verstappen vandaag. ,,Het heeft ook met levenservaring te maken. Wat wel waar is, is dat je soms als coureur ook gewoon fouten moet maken om daarna een betere coureur te worden. Dit was een van die fouten.”

Arjan Schouten, Tim Engelen en Etienne Verhoeff bespreken de Grand Prix van Nederland en de race in Monaco. ‘Max Verstappen heeft nog alles te bewijzen in Monaco’