Ricciardo houdt Verstappen van historische poleposition

GP MexicoEen buitenkansje om alsnog jongste Formule 1-coureur ooit op poleposition te worden, liet Max Verstappen vandaag liggen in Mexico. Heel het weekend was hij er al de snelste, maar op het ultieme moment was ploeggenoot Daniel Ricciardo 0,026 van een seconde sneller.

Volledig scherm
Verstappen in actie. © REUTERS

Door Arjan Schouten

Geen historische poleposition in Mexico, maar gewoon starten vanaf P2. Niet dat zijn perspectief voor de race er ook maar enigszins slechter op wordt, maar natuurlijk was het missen van de eerste pole een behoorlijke tegenvaller voor Max Verstappen, die Daniel Ricciardo met een ultieme laatste ronde nog 0,026 van een seconde voor hem zag eindigen.

Heel het weekend waren de Red Bulls al de snelsten, maar steeds was Verstappen steeds iets sneller. Behalve in de kwalificatie dus. ,,De hele kwalificatie was ‘crap’, ik liep steeds tegen problemen aan. Probeerde er het beste van te maken en gelukkig sta ik nog tweede’’, vertelde een zichtbaar teleurgestelde Verstappen op de grid aan interviewer David Coulthard. Met de tweede plek staat hij wel net voor Lewis Hamilton, die als derde start en minimaal zevende moet worden in GP van Mexico om zijn vijfde wereldtitel te pakken. Uitdager Sebastian Vettel start -met P4- naast Hamilton.

Volledig scherm
Verstappen in zijn bolide tijdens de kwalificatie. © REUTERS

Had Verstappen de eerste startplaats gepakt dan was hij met zijn 21 jaar en 27 dagen de geschiedenisboeken in gegaan. Nooit greep een Nederlander poleposition in de Formule 1 en Verstappen had het vandaag al jongste kunnen doen. Nu heeft hij alleen in Brazilië en Abu Dhabi de komende weken nog twee kansen om het record van Sebastian Vettel uit 2008 (21 jaar, twee maanden en elf dagen) te verbreken.

Was die historische mijlpaal er vandaag al gekomen dan had niemand dat na eendominante aanloop in de Mexicaanse hoofdstad nog een verrassing kunnen noemen Verstappen reed in zijn RB14 de snelste tijden in de eerste en tweede vrije training. En toen het vanochtend niet zo zonnig was in Mexico-Stad als gisteren, stampte hij ook op een behoorlijk vochtig circuit naar de rapste tijd in de laatste vrije training.

Die optredens maakten hem natuurlijk tot favoriet voor de kwalificatie, maar hoe vaak was hij dat al niet, de laatste twee seizoenen? Twee keer strandde hij op de tweede plaats in Singapore. Op Spa was hij er al dichtbij. En een gouden kans ging in Monaco verloren door een onnodig incident in de laatste training. In Mexico moest het tij keren, maar ook de 27ste oktober van 2018 bleek niet de gouden datum.

Volledig scherm
Verstappen. © EPA

Wilt u de kwalificatie nog eens herbeleven? Bekijk dan hieronder het liveblog terug:

Volledig scherm
Verstappen tijdens een training. © REUTERS