Volledig scherm
© photo_news

Ricciardo knokt zich naar de overwinning, Verstappen negende in Monaco

Natuurlijk had Max Verstappen ook een glimmende beker in zijn hand moeten hebben na de GP van Monaco, die teamgenoot Daniel Ricciardo zoals verwacht oppermachtig won. Gestart als laatste moest de Limburger van Red Bull Racing na een foutloze middag inhalen echter tevreden zijn met plaats negen en slechts twee schamele wk-puntjes.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© photo_news

Door Arjan Schouten

Kansloos leek zijn missie, startend vanaf P20 na de crash in de laatste training en het missen van de kwalificatie. Maar zo onmogelijk als hij zelf voorspelde, bleek inhalen dan toch niet in het krappe Monaco. Met een slimme race - 47 rondjes lang op de ultrasofts, het karwei daarna afmaken op de hypers - wist Max Verstappen toch nog aardig op te klimmen. Met een negende plaats en twee wk-punten kon hij daarom toch met opgeheven hoofd terug naar zijn appartement, niet ver van het Formule 1-circuit in Monaco. Hij moest een foutloze middag afleveren en slaagde daar ook in, op een 'tricky' inhaalactie op Carlos Sainz die maar net goed ging na, bleef hij uit alle gevaar.

Bekijk hier de samenvatting van de Grand Prix van Monaco

Maar natuurlijk zal de nasmaak van dit raceweekend nauwelijks zoeter zijn geworden door een negende plaats. De Nederlander had hier vandaag absoluut met een bokaal in zijn handen op het erepodium moeten staan, naast winnaar Daniel Ricciardo. De twee Red Bull-coureurs beschikten over de snelste auto op het nauwe circuit waar motorvermogen allesbehalve doorslaggevend is, maar Verstappen hielp alles zelf om zeep met zijn ultieme crash, twee uur voor de kwalificatie, die hij daardoor miste.

Teamgenoot Ricciardo liet zien wat mogelijk was geweest voor Verstappen. Na de snelste tijden in alle drie de oefensessies en de kwalificatie, bleef hij in de race ook van begin tot eind op kop. Een perfect weekend voor de Australiër, die twee jaar terug in Monaco ook van pole startte, maar zijn winstkansen in rook op zag gaan toen het team de mist in ging met de banden tijdens een pitstop. Er stond dus nog een rekening open in het prinsdom, vandaar de enorme blijdschap van Ricciardo, die eerder dit jaar al een mazzeltje had met de zege in China. ,,Geef Prins Albert maar een shoey'', jubelde teamleiding naar Ricciardo, die zijn zeges altijd viert met een slok champagne uit zijn schoen.

Schrijf je hier in voor de Formule 1-nieuwsbrief

Even leek het spannend te worden toen de Australiër motorvermogen verloor halverwege de race. Ferrari-coureur Sebastian Vettel kroop naar zijn kont, maar tot een aanval kwam het niet. Na de beëindiging van een late virtual safety car-situatie (crash Charles Leclerc en Brendon Hartley) schoot Ricciardo met nog zes rondes te gaan definitief weg bij de Duitse viervoudig wereldkampioen. Zo eindigde Vettel op zeven tellen als tweede. Lewis Hamilton maakte op zeventien seconden het podium compleet.

,,Dit voelt goed. Twee jaar na het drama hier is mijn verlossing eindelijk binnen", vertelt Ricciardo na afloop. ,,Toen ik wat power verloor dacht ik dat mijn race erop zat en reed ik met slechts zes versnellingen. Maar we slaagden er toch in door te blijven vechten. Ik heb gewoon Monaco gewonnen. Dit voelt fantastisch, geweldig."

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Nadat Ricciardo in 2016 de race verloor vanwege een dramatische fout van het team, dat de banden niet klaar had staan bij de pitstop, haalt de Australiër nu zijn gram.

Einde race! Over twee weken volgt opnieuw een stratenrace op het circuit Gilles de Villeneuve in Canada.

Finish

Max Verstappen eindigt als negende, nadat hij als twintigste is gestart.

Laatste ronde

Ricciardo gaat met een kapotte wagen de Grand Prix van Monaco winnen.

75/78

Verstappen zit op vier tienden van Hülkenberg maar komt er vooralsnog met geen mogelijkheid voorbij.

Ricciardo heeft een voorsprong van 5 seconden op Vettel.

74/78

De virtualsafetycar is voorbij en er wordt weer geracet!

73/78

Leclerc kon hier niets aan doen, zijn remmen hadden het totaal begeven en hij reed zelfs via de vangrail om Hartley te ontwijken, maar het lukte niet meer.

73/78

,,Ik had geen remmen meer", zegt Leclerc via de boordradio

Virtual safetycar!

Wat een klapper! Leclerc klapt bovenop Hartley!

71/78

Ocon kruipt al rondes lang richting het Finse duo Räikkönen/Bottas en zit er nu achter.

Maar ook nu weer: kom er maar eens voorbij.

67/78

7. Gasly
8. Hülkenberg +0.653
9. Verstappen +0.477

Maar kom er maar eens voorbij.

67/78

Vettel zit rond een seconde van Ricciardo, maar hij heeft nog geen aanval kunnen plaatsen op de gemankeerde Red Bull.

Verstappen is aangesloten bij Gasly en Hülkenberg.

63/78

Verstappen zit op twee seconden van Hülkenberg

62/78

En van die snelste ronde gaan weer zes tienden af. Het gat met Hülkenberg is 5.5 seconden. Hülkenberg zit nu vast achter Gasly.

Verstappen klokt de snelste raceronde: 1.14.846. Daarmee is hij drie seconden sneller dan wie dan ook en verkleint hij aanzienlijk het gat met Hülkenberg.

58/78

Door de knokpartij met Sainz is de achterstand van Verstappen op Hülkenberg opgelopen tot elf seconden.

Formula 1 on Twitter

LAP 57/78 Verstappen puts a move on former teammate Sainz for P9 But takes to the kerb to get the job done #MonacoGP #F1

58/78

En nu lukt de aanval wel! Buitenom en hij pakt de negende plek af van Sainz!

57/78

Verstappen dringt enorm aan bij Sainz, maar komt er niet voorbij. Het gat is enorm klein!

laad oudere berichten