Volledig scherm
Max Verstappen (rechts) en Daniel Ricciardo. © Getty Images

Ricciardo smoort relletje met Verstappen in de kiem

Daniel Ricciardo zag een man of 35 van de schrijvende pers op hem staan wachten, vanmiddag een uur na de kwalificatie voor de grand prix van Oostenrijk. ,,Dit kan maar twee dingen betekenen. Of ik heb gewonnen, of ik heb iets gezegd”, zag hij de bui al hangen.

Quote

Ik ben niet boos op Max, ik was alleen gefrus­treerd.

Daniel Ricciardo

Dat laatste was natuurlijk het geval. In de emotie had de Australiër even eerder zijn teammaat Max Verstappen min of meer van vals spel beschuldigd. Tot drie keer toe moest Ricciardo in een snelle run voorop rijden, met de Nederlander achter zich. Daarom ging hij bij de derde poging extreem langzaam rijden en vroeg het team Verstappen te vragen hem te passeren. Zodat die hem op sleeptouw zou kunnen nemen, of voor een slipstream zou kunnen zorgen. Maar Verstappen bleef achter Ricciardo rijden. Dat frustreerde Ricciardo die kort na de sessie, die hij als 7 de eindigde zei: ,,We hadden dit eerlijker moeten spelen. Ik had één keer voordeel moeten krijgen.”

Eenmaal bekoeld moest Ricciardo inbinden. De afspraken bij Red Bull Racing, zo had teambaas Christian Horner inmiddels uitgelegd, zijn al 7 jaar hetzelfde: de ene grand prix gaat rijder 1 als eerste naar buiten in de kwalificatie. En de race erop is het de beurt aan de ander. In Oostenrijk was het Ricciardo die de box als eerste moest verlaten. Verstappen stond dus in zijn recht om achter zijn ploeggenoot te blijven.

,,Ik ben ook niet boos op Max”, zei Ricciardo, nadat hij een panoramafoto had gemaakt van het legertje journalisten om hem heen. ,,Ik was alleen gefrustreerd. Volgens mij had ik zeker twee tienden harder gekund als ik niet steeds als eerste een gat voor anderen had moeten trekken. Maar ik weet hoe het werkt: iedereen is voor zichzelf op de baan en je teamgenoot is de eerste die je wil verslaan. Max heeft ook een punt.” 

Volledig scherm
Daniel Ricciardo. © Getty Images

Sterker, de laatste vraag van de sessie – die enkel over dit akkefietje ging – was of hij anders had gehandeld als het andersom was geweest. ,,Ik denk het niet”, bekende Ricciardo, die daarmee een zelf opgetuigd relletje in de kiem smoorde.

Hij ligt afgelopen weken onder een vergrootglas, omdat de toekomst van Ricciardo ongewis is. Bij Red Bull lijken ze langzaam wat geduld te verliezen en willen ze duidelijkheid van de Australiër. Die zei eerder deze week nogmaals er nog niet uit te zijn.

Volledig scherm
Daniel Ricciardo. © Getty Images

Los van het voorvalletje in de kwalificatie moesten Ricciardo en Verstappen concluderen dat het nog geen al te best weekeinde is voor het team. Met plek 4 - Vettel kreeg door het hinderen van Carlos Sainz in Q2 een gridstraf van drie plekken aan zijn broek  en dus schuift Verstappen een plekje op- had de Limburger maximaal gepresteerd. ,,Met name in Q3 was de balans in de auto weer niet geweldig. Ik heb de kwalificatie gemaximaliseerd, in de race zien we morgen wel weer verder. Het is gewoon een feit dat dit circuit ons niet zo goed ligt.”