Volledig scherm
© anp

Rosberg of Hamilton, de Formule 1 nadert ontknoping

Met nog twee Grands Prix te gaan dit Formule 1-seizoen is Nico Rosberg hard op weg om zijn eerste wereldtitel te veroveren. Dit weekend heeft de Duitser in Brazilië alles in eigen hand. Als hij zondag op het hoogste treetje van het podium staat, is hij na 204 races wereldkampioen.

Geschiedenis

Als Nico Rosberg wereldkampioen wordt, is het voor de tweede keer in de geschiedenis dat een vader én zoon de titel pakken. Pa Keke Rosberg werd in 1982 wereldkampioen. Eerder veroverden Graham Hill (1962, 1968) en Damon Hill (1996) de titel.

Volledig scherm
Het ideale scenario voor Hamilton: beide Red Bulls voor Rosberg. © anp

Poll

Wie wordt er wereldkampioen?

  • Nico Rosberg (69%)
  • Lewis Hamilton (31%)
8614 stemmen

São Paulo is al twee jaar op rij het domein van Rosberg, met tweemaal winst en twee pole positions. De coureur van Mercedes gaat dan ook vol goede moed van start op het circuit van Interlagos. Met een nieuwe overwinning is Rosberg zeker van de wereldtitel, maar hij heeft ook nog eens de luxe dat hij geen eerste hóéft te worden.

Als hij zondag en over twee weken in Abu Dhabi op de tweede plaats eindigt achter zijn grote rivaal Lewis Hamilton, dan is hij nog steeds zeker van de titel. Het gat tussen de coureurs van Mercedes is op dit moment 19 punten en Rosberg heeft één race meer gewonnen. Dus wat zijn de scenario's voor een ultieme comeback van Hamilton of de eerste titel van Rosberg?

Als Rosberg wint in Brazilië dan verovert hij de titel, maar ook als hij zeven punten meer haalt dan Hamilton wordt hij de 33ste coureur die de Formule 1-titel wint. (Zie tabel)

Daarnaast wordt Rosberg wereldkampioen wanneer Hamilton als vierde eindigt en de 31-jarige Duitser als tweede over de meet komt. Het puntenverschil is dan minder dan zeven punten, maar Hamilton kan zijn collega niet meer inhalen. Als de Brit namelijk in Abu Dhabi wint en Rosberg valt uit dan komen ze op gelijke hoogte qua punten én overwinningen. Dan gaat echter het aantal tweede plaatsen en dat is in het voordeel van Rosberg: vier om drie.

Rosberg wint de titel als:

Rosberg wordt eerste Plek Hamilton maakt niet uit
Rosberg wordt tweede Hamilton vierde of lager
Rosberg wordt derde Hamilton zesde of lager
Rosberg wordt vierde Hamilton achtste of lager
Rosberg wordt vijfde Hamilton negende of lager
Rosberg wordt zesde Hamilton tiende of lager
Rosberg wordt zevende Titelstrijd wordt beslist in Abu Dhabi
Volledig scherm
© anp


Gezien de bovenstaande scenario's lijkt het schier onmogelijk voor Hamilton om de wereldtitel nog binnen te halen. Het enige wat de drievoudig wereldkampioen kan doen, is tweemaal winnen en hopen dat Red Bull en Ferrari het Rosberg lastig kunnen maken. Iets wat Max Verstappen in de afgelopen twee Grands Prix zeker heeft gedaan. 

Winnen in Brazilië is echter iets wat Hamilton nog nooit eerder heeft gedaan en hij rijdt al sinds 2007 rond in de Formule 1. Als Rosberg een tweede en vierde plek noteert, dan gaat de titel naar de Brit. Met slechts één puntje verschil.

Uiteraard kan één scenario alles in het honderd laten lopen. Wat als deze keer de Mercedes-motor van Rosberg het begeeft? Of wat als Verstappen ditmaal de Duitser wél van de baan aframt in de eerste bocht, zoals in Mexico al bijna gebeurde? Dan ligt Hamilton op pole position voor de wereldtitel.

Om het nog wat spannender te maken: de kans op regen is zondag zeer groot.

Volledig scherm
Lewis Hamilton © anp