Volledig scherm
F1-fans staan in de rij om een kaartje bij het Autodrome te kopen. © EPA

Sotsji is elk jaar iets meer ‘af’

BlogOnze verslaggevers Arjan Schouten en Rik Spekenbrink volgen het Formule 1-circus op de voet. In blogs melden ze wat hen verbaast in de wereld van pk’s en glitter en glamour.

Volledig scherm
© REUTERS

Door Rik Spekenbrink

Ja, ze staan er nog steeds. De vijf olympische ringen, het eerste dat je ziet als je door de uitgang van het vliegveld van Sotsji naar buiten loopt. Nooit had ik gedacht vier keer voet op aarde te zetten in deze Russische badplaats, maar de combinatie van stukjesschrijver in het schaatsen en de Formule 1 maakt dat ik de weg in Sotsji inmiddels beter ken dan in menig Hollandse stad.

Ik schrijf Sotsji, maar eigenlijk zijn we in Adler. Sotsji ligt op een goed half uur rijden, maar goed, de president heeft hier een zomeroptrekje en vond het wat armoedige Adler kennelijk geen goed visitekaartje, dus Sotsji it is. Daarom kwamen hier de Olympische Winterspelen, was Sotsji een speelstad bij het afgelopen WK voetbal en rijden er sinds 2014 Formule 1-wagens over wat vier jaar geleden het olympisch park was. Als je geld hebt, is er in de sport veel te koop.

Quote

Het blijft door Hollandse ogen bezien wat protserig, met hotels in kasteel­tjes en paleisjes die de hele nacht van kleur van veranderen

Persoonlijk heb ik weinig met Rusland na alles wat er afgelopen jaren in de (sport)wereld is gebeurd, maar dat is verder niet zo interessant. Het is als in elk ander land: de mensen en de gebruiken zijn anders, gewoon mee omgaan. Zo scheurden en slingerden we vanochtend weer door de straten op weg van het hotel naar het circuit, met een taxichauffeur die dacht: wil je naar de Formule 1, dan kun je het krijgen ook! Het was nog een gratis ritje ook, want de lokale Ayrton Senna had niet terug van 1000 roebel (13 euro). Aangekomen bij het Autodrome moet de tas door een scanner en wil de strenge mevrouw van de beveiliging even zien dat je telefoon echt een telefoon is en geen bom. Veiligheid boven alles.

Maar wat me vanochtend bij een korte wandeling langs de Zwarte Zee ook opviel: het is allemaal steeds iets meer ‘af’ in Adler. Sinds vorig jaar zijn er een hoop winkels en restaurants bij gekomen. De Boulevard wordt steeds mooier, met de palmbomen, hippe strandtenten en een aantal aangekondigde evenementen voor de komende maanden. Het blijft door Hollandse ogen bezien wat protserig, met hotels in kasteeltjes en paleisjes die de hele nacht van kleur van veranderen. Er hangt, zeker in het Formule 1-weekend, een sfeer van zien en gezien worden. Maar daar is het de – veelal rijke Russen – precies om te doen.

Volledig scherm
Fans vergapen zich in het Autodrome aan het stoeltje van Lewis Hamilton. © AFP