Spin vergalt Verstappens testdag niet: ‘Het werkt allemaal goed’

Testdagen F1 in BarcelonaMax Verstappen zag zijn vijfde testsessie in Barcelona worden verkort door een uitstapje in de grindbak. Niet de bedoeling uiteraard, maar het kon zijn goede gemoed niet verpesten. ,,We weten dat het goed zit met de auto en de motor.”

Door Rik Spekenbrink

Om de monteurs in de garage vast een beetje te helpen, pielde Max Verstappen in de grindbak zelf de eerste steentjes uit zijn auto. Nu de testweken in de Formule 1 met twee keer drie dagen korter is dan ooit, telt ieder kwartiertje. Dus was zijn spin vanochtend niet ideaal. Zijn auto, tot stilstand gekomen naast de baan, moest worden afgedekt tegen spionage en daarna met een takelwagen terug naar de pitstraat worden gereden. Daar duurde het nog even voordat hij weer ‘schoon’ was. Maar nog voor het einde van de ochtendsessie kon Verstappen terug de baan op, om uiteindelijk aan 31 rondes te komen. Gisteren zag zijn ploeggenoot Alexander Albon al kostbare tijd verloren gaan door een probleem met de ophanging.

Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© EPA

Het was ongemerkt toch al de vijfde spin voor Verstappen deze weken op het Circuit de Catalunya. Vier keer was er niets in de hand en kon hij meteen zijn weg vervolgen, nu dus niet. Toch was Verstappen optimistisch na afloop van de ochtendsessie. ,,Over het algemeen was het een positieve dag. We hebben alles kunnen testen wat we wilden en het werkte allemaal goed.” Het was sowieso niet het doel geweest om, zoals vorige week en ook gisteren, het rondebord richting de 100 te krijgen. Verstappen: ,,De longruns hebben we nu wel gedaan, we weten dat het goed zit met de auto en de motor. We zijn nu echt aan het testen, nieuwe onderdelen, andere dingetjes. Dat duurt soms wat lang, omdat alles zo complex in elkaar zit. Daarom rijden we soms wat minder rondes. Al hadden we vandaag wel tot 40 of 50 kunnen komen, normaal gesproken.” Over de spin: ,,Ik raakte een witte lijn, die nog wat vochtig was. Het waren wat mindere weersomstandigheden vanochtend, maar dat gold voor iedereen”, doelde hij op de stevige wind en het opdrogende asfalt na regen in de vroege Spaanse ochtend. ,,Er was gelukkig geen schade, maar het duurt toch even voordat je weer de baan op kan. Fijn dat we morgen nog een dag hebben.”

Of Verstappen na vijf dagen testen in Barcelona het gevoel heeft dé uitdager te worden van wereldkampioen Lewis Hamilton, werd nog gevraagd. Daar kon hij logischerwijs niet veel over vertellen. ,,Dat is echt moeilijk te zeggen. In Melbourne weten we hoe competitief we zullen zijn. Alles bij elkaar ben ik nu happy, maar het is nooit genoeg. Dat zal trouwens het hele seizoen zo blijven, het kan altijd beter.”

Max Verstappen met Christian Horner (l) en Helmut Marko.
Volledig scherm
Max Verstappen met Christian Horner (l) en Helmut Marko. © Getty Images