Valtteri Bottas
Volledig scherm
Valtteri Bottas © BSR Agency

‘Stuurinnovatie van Mercedes niet toegestaan in 2021'

Het innovatieve stuur waarmee Mercedes deze week de Formule 1-wereld verbaasde is voor dit seizoen nog toegestaan, maar mag in 2021 niet meer gebruikt worden.

Het systeem, Dual Axis Systeem (DAS) genaamd, kan de hoek waarmee de voorwielen op de baan staan aanpassen. Mercedes had DAS al een tijd geleden voorgelegd bij de autosportfederatie FIA en het bestuursorgaan oordeelt dat het binnen de regels van dit jaar past. Voor de rivalen van Mercedes is het de vraag of ze DAS snel kunnen kopiëren of dat ze het juridisch gaan aanvechten.

Voor komend seizoen liggen er nieuwe regels op tafel en Motorsport meldt dat het stuur niet meer binnen die regels past.

Newey

Adrian Newey, de ontwerper bij Red Bull, zegt nog niet precies te weten wat het voordeel van DAS is. De legendarische technicus vertelt aan Auto, Motor und Sport dat het niet alleen om de bandentemperatuur te reguleren is. ,,Er moeten ook aerodynamische redenen zijn. Ik weet ook niet waarom dit legaal is. De coureur stuurt namelijk niet met de auto op het moment dat hij het stuur naar voren of achteren beweegt.”