Tijd Vettel uit ochtend blijft overeind, Verstappen na twee spins zesde

Autopech hamiltonVoor Max Verstappen en Lewis Hamilton is het voorlaatste testmoment op het Circuit de Barcelona-Catalunya niet vlekkeloos verlopen. Tot twee keer toe spinde de Limburger, die in zijn Red Bull tot slechts 31 rondes kwam en met 1.17,738 de zesde tijd noteerde. Lewis Hamilton moest de strijd 's middags voortijdig staken, terwijl concurrent Sebastian Vettel het snelst was met 1.16,841.

Verstappen wachtte lang voordat hij aan de vijfde testdag in Catalonië begon, wat alles te maken had met het feit dat de baan nog niet voldoende opgedroogd was van eerdere regenval. Toen dat wel het geval was ging de Red Bull-coureur met de nodige meetapparatuur aan boord naar buiten en het duurde niet al te lang voordat hij voor het eerst stilstond. Bij lage snelheid spinde hij in de laatste chicane van het circuit.

Een stuk zwaarder was de tweede schuiver van Verstappen. In bocht 5, waar Valtteri Bottas even eerder al de baan verliet, groef de Limburger zich in het grind in. Hij kwam niet op eigen kracht weg en werd door de takelwagen meegenomen. De schade bleek mee te vallen want in de slotfase van de sessie keerde Verstappen weer terug op het asfalt, om tot dat moment de vijfde tijd neer te zetten. De rondeteller stopte op 31. 

Volledig scherm
© AFP

Hamilton valt uit met autopech

Volledig scherm
© Getty Images

De middagsessie was voor de meeste coureurs een stuk rustiger, maar niet voor Lewis Hamilton. Eveneens in bocht 5 ging alles op zwart in de ‘Silver Arrow’ van de Britse wereldkampioen, die niets meer met zijn wagen kon en uitstapte. Zo kwam de middagtest voor Mercedes anderhalf uur eerder dan verwacht abrupt ten einde, en dat terwijl Hamilton al een uur later was begonnen door vermogensproblemen die in de ochtend aan het licht waren gekomen. Mercedes gaf zelf wat meer inzage in wat er precies aan de hand was. Er zou iets mis zijn geweest met de oliedruk waarop de wagen van Hamilton aansloeg.

Dit was de enige rode vlag van de middagtest. Het gros van de overige coureurs deden onder meer een racesimulatie, met meer brandstof aan boord, en kwamen lange tijd niet meer in de buurt van hun tijd uit de ochtend. Daardoor bleef de 1.16,841 van Vettel tot aan de geblokte vlag staan. Pierre Gasly verbeterde zich wel nog op de zachtste band voor P2. Verstappens teamgenoot Alexander Albon kwam tot P10, Hamilton eindigde onderaan en de meest productieve coureur was Nicholas Latifi met 160.

Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© REUTERS